ГолосUA
13:06 14/02/2011

У Світовому банку вважають, що Україна повинна провести пенсійні реформу та збільшити пенсійний вік

Україна має найбільшу у світі частку витрат на пенсії — 18% від ВВП у 2010 році, а також один із найвищих рівнів пенсійних внесків у Європі, що становить 35% валової зарплати.

Про це повідомив директор Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Мартін Райзер, передала прес-служба уряду.

За його словами, незважаючи на такі показники, в 2010 році до Пенсійного фонду було перераховано з бюджету суму, рівнозначну 7% від ВВП. “Перерахування величезних коштів з бюджету на покриття пенсійних виплат призводить до скорочення обсягу видатків, потрібних для покращення якості освіти українських дітей та якості медичного обслуговування сімей. Це також зменшує можливості інвестування в розвиток інфраструктури для підвищення конкурентоспроможності економіки країни, створення додаткових робочих місць та підвищення рівнів доходів усіх громадян. Якщо нічого не робити, становище погіршуватиметься і надалі. Через 10 років на кожного працюючого буде один пенсіонер, а згідно з прогнозами частка працездатного населення в подальшому лише зменшуватиметься. Без проведення необхідних коригувань нинішня пенсійна система залишатиметься фінансово нежиттєздатною”, — сказав він.

За словами директора Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові, існують три можливі шляхи розв'язання цієї проблеми: або урізати пенсії, або збільшувати розмір пенсійних внесків, або заохочувати працюючих довше залишатися на ринку праці. “З огляду на невеликий розмір середньої пенсії, зменшення пенсій не є варіантом. Збільшення розмірів внесків також неприйнятне, адже вони й без того досить високі і їх підвищення сприятиме подальшому зростанню тіньової економіки. Шлях до розв'язання проблеми полягає у тому, щоб заохочувати працівників працювати довше, а також зменшувати видатки, пов'язані з виплатою спеціальних пенсій, що здійснюються за рахунок трансфертів з бюджету”, — зазначив М. Райзер.

Читайте также по теме