ГолосUA
18:28 11/01/2010

У цьому році шанси дефолту у “Нафтогазу” не поменшали — Соколовський

У 2010 році НАК “Нафтогазу” досі загрожує дефолт.

Про це повідомив уповноважений Президента України з питань міжнародної енергетичної безпеки Богдан Соколовський на прес-конференції в Києві в понеділок, передав кореспондент ГолосUA.

“На привеликий жаль дефолт “Нафтогазу” загрожує”, — заявив він.

За словами Соколовського, “Нафтогаз” знаходиться у вкрай важкому фінансовому стані. За відсутності реформ фактично було позбавлено можливості компанію НАК “Нафтогаз” працювати на ринкових умовах. “Ціни задає уряд України, з іншого боку ціни на закупку газу задає російська сторона. Є велика різниця — набагато дорожча покупка газу по 305 доларів у І кварталі, а продаж по 250 доларів для промисловості. На бюджет України падає за кожну тисячу кубометрів газу 100 доларів боргу”, — наголосив він.

Також він додав, що доволі небезпечними є цифри озвучені урядом України. На 1 січня 2011 року, за його словами, Україна мала б вийти з обсягами газу у підземних сховищах до 16 млрд кубометрів газу. “Такого, за всі роки ГТС не було — це газова рулетка, яка ніколи не була навіть в лабораторних умовах тестована. 22 мільярди треба мінімум”, — додав Соколовський.

К.Коваленко

 

Читайте также по теме