ГолосUA
14:46 19/11/2008

У Верховній Раді — «сюрпляс навколо кандидатури спікера» — Фесенко

Всі політичні сили наразі очікують, хто першим із ймовірних кандидатів на посаду Голови Верховної Ради виступить ініціатором свого спікерства. Зараз триває сюрпляс навколо кандидатури Володимира Литвина. Всі чекають першого кроку від нього.

Таку думку висловив сьогодні в ексклюзивному інтерв’ю Голос.UA директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

За словами експерта, зараз у парламенті намагаються зробити Володимира Литвина «коаліційним спікером», залежним від того чи іншого формату парламентської більшості.

«Буде або офіційна коаліція, як це пропонує зробити БЮТ Блоку Литвина, або неформальна навколо Партії регіонів», — вважає В. Фесенко.

«Проте, схоже, Володимир Литвин не бажає йти на поступки ні БЮТу, ні Партії регіонів. Він хоче бути якщо не незалежним Головою Верховної Ради, так автономним, і зайняти цю посаду не на 2-3 місяці, щоб провести рішення щодо проведення дострокових парламентських виборів, а не менше, ніж на рік», — сказав політолог.

Щодо інших ймовірних кандидатів на крісло голови парламенту, В.Фесенко вважає, що у жодного політичного табору не вистачить голосів для проведення свого кандидата на цю посаду, «тут треба домовлятися одночасно або з двома малими фракціями — Блоком Литвина та комуністами, або треба компенсувати відсутність однієї малої фракції при голосуванні голосами від «Нашої України».

Треба, щоб не менше 20 депутатів-«нашоукраїнців» проголосували за того чи іншого претендента».

Але на сьогоднішній день через внутрішнє різноголосся «Наша Україна» потрібної кількості голосів не дасть, -переконаний експерт.

 

Читайте также по теме