ГолосUA
13:13 11/05/2010

У ВР порушена одна з найбільших парламентських традицій — право на обрання першого віце-спікера від опозиції — політолог

У Верховній Раді порушена одна з найбільших парламентських традицій — право на обрання першого віце-спікера від опозиції.

Про це в ексклюзивному інтерв’ю кореспонденту ГолосUA сказав голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

«Кандидатура Адама Мартинюка була відома всім. Дане рішення прогнозували ще в квітні, й підтвердженням цьому стали зміни до регламенту Верховної Ради, які дали можливість голосувати за зміни в президії простою більшістю голосів, кворум мав бути з 226 депутатів, а раніше була норма про кворум в 300 депутатів, що давало можливості опозиції контролювати цей процес. І фактично за такої норми будь-яка ротація в президії була лише спільною дією і коаліції і опозиції. Зараз коаліція може сама вирішувати це питання», — відзначив він.

«Хто це міг би бути — це інше питання, слід було шукати помірковану фігуру неконфліктну, і дане порушення є негативним наслідком сьогоднішніх подій», — додав він.

На думку В.Фесенка, до традицій слід ставитись з повагою, оскільки вони як неформальні норми формують демократію.  

11 травня народного депутата від Комуністичної партії України Адама Мартинюка обрано першим віце-спікером парламенту.

Відповідне рішення підтримали 246 народних депутатів.

О.Оснач />  

Читайте также по теме