ГолосUA
18:41 20/10/2009

У Європі стає менше свободи слова

Європа більше не є суцільним зразком у галузі дотримання свободи слова, а в Україні становище в цій царині відносно стабільне.

Такого висновку дійшла неурядова організація «Репортери без кордонів», яка відстежує, як працюють журналісти в різних куточках світу.

Новий рейтинг оприлюднили сьогодні в Парижі. За даними звіту, Україна за рівнем свободи слова посідає 89 місце у світі, на дві сходинки нижче ніж торік.

Керівник відділу Європи і колишнього Радянського Союзу організації Ельза Відал привітала поступ у справі розслідування вбивства Георгія Гонгадзе, а саме затримання генерала Олексія Пукача і повідомлення про те, що знайшли череп убитого журналіста.

З іншого боку, в Україні є і тривожна тенденція. «Ми отримали інформацію про випадки цензури і напади на журналістів, – говорить Ельза Відал. – Це погіршило загальну картину. Якщо все врахувати, то становище відносно стабільне. Єдина інша пострадянська держава (за винятком країн Балтики – ред.), де ситуація ліпша ніж в Україні – це Грузія».

Росія у цьогорічному рейтингу «Репортерів без кордонів» опустилася на 153 місце, вперше гірше ніж у Білорусі.

Як і раніше найкраще у світі становище зі свободою слова у Данії, Фінляндії, Ірландії, Норвегії і Швеції. Але погіршилося становище у Болгарії (68 місце) та Італії (59 місце), де «Репортери без кордонів» помітили напади на журналістів і спроби впливу організованої злочинності на їхню діяльність. Не набагато ліпше становище у Франції (43 місце), де на журналістів тиснули з самої гори і заарештовували.

Натомість рейтинг Сполучених Штатів у рейтингу «Репортерів без кордонів» стрімко покращився – за один рік із 40-го місця підскочив на 20-те. Оглядачі пов’язують це із приходом нового президента Барака Обами, який м’якше ставиться до преси. Але це стосується лише американців у себе вдома. «Репортери без кордонів» стурбовані тим, як Сполучені Штати ставляться до преси в Іраку та Афганістані, де мають військову присутність. Американські вояки поранили кількох журналістів і кількох затримали, одного з них досі тримають за ґратами в Іраку, мовиться у звіті неурядової організації.

Найгірше становище зі свободою слова, за оцінкою «Репортерів без кордонів», нині в Ерітреї (останнє 175 місце), Північній Кореї і Туркменистані.

За матеріалами «Радіо «Свобода»

 

Читайте также по теме