The Financial
17:18 09/02/2009

У Європі сваряться через плани по виходу із економічної кризи

Під час ефіру на французькому телеканалі президент Франції Ніколя Саркозі заявив, що не має наміру слідувати плану прем’єра Великобританії Брауна по урізанню податків та стимулюванню споживчої активності, — пише “The Financial Times”. "Промисловості Великобританії — кінець, банки більшe схожі на руїни,- переконував із притаманною йому експресивністю месьє Саркозі. — А план фіскального стимулювання містера Брауна — повна маячня.

Розлючений прем’єр Веоикобританії Гордон Браун, якого і без Саркозі нещодавньо образили, назвавши"однооким шотландським ідіотом", доручив своїм посадовцям зателефонувати до Єлисейського палацу і вимагати пояснень з приводу образливих слів французького президента. Відповідь, яку отримали британці, їх не вразила. "Коментарії месьє Саркозі зовсім не були направлені проти економічної політики Великобританії" — заявили в Парижі.

Британський прем’єр не забарився із відповіддю, і виступаючи на англійському телеканалі, переконував, що показники виробництва в Англії кращі, ніж в Франції. "Вони досить здивувалися в Парижі, коли почули це",- із сарказмом наголосив Гордон Браун, хоча погодився, що ще рано судити про ефективність його плану, хоча він і вважає, що споживча активність у грудні 2008 року у великобританії виросла.

Видання нагадує, що стимульний план Гордона Брауна, який передбачає вливання в економіку Сполученого Королівства більш, ніж 18,4 млрд доларів за рахунок збільшення державного боргу, не раз критикувався багатьмa європейськими країнами, в тому числі й такими як Німеччина, Франція та Італія. Більшість європейських лідерів не задоволена тим, що Браун відмовляється координувати свої економічні плани із іншими урядами.

Підготвувала Леся Дубенко.

 

Читайте также по теме