ГолосUA
11:56 26/01/2009

У Ющенка назвали дату президентських виборів, але кажуть, що крапку мають поставити депутати

Відповідно до Конституції України, призначення виборів Президента України належить до повноважень Верховної Ради, і вона призначає ці вибори у строки, передбачені Конституцією України. 

Про це заявив заступник глави Секретаріату Президента України — уповноважений Президента України з питань контролю за діяльністю Служби безпеки України Ігор Пукшин, повідомили у прес-службі Президента. 

Він пояснив, що згідно зі статтею 104 Конституції України новообраний Президент України набуває повноважень з моменту складення присяги народу України на урочистому засіданні Верховної Ради. 

І. Пукшин нагадав, що Президент України Віктор Ющенко склав присягу на урочистому засіданні Верховної Ради 23 січня 2005 року і вступив на посаду з цього дня. 

За Конституцією України, Верховна Ради призначає вибори Президента України у строки, передбачені Конституцією України (пункт 7 частини першої статті 85). Водночас Конституцією чітко визначено, що чергові вибори Президента України проводяться в останню неділю останнього місяця п’ятого року повноважень Президента України (частина п’ята статті 103). 

Ураховуючи, що Президент України Віктор Ющенко вступив на посаду 23 січня 2005 року, за загальноприйнятим у законодавстві України порядком обчислення строків п’ятий рік його повноважень спливає 22 січня 2010 року, відповідно чергові вибори Президента України за Конституцією України мають призначатися на 17 січня 2010 року і проводитися у цей день, зазначив І. Пукшин. 

 

Читайте также по теме