ГолосUA
11:13 22/06/2010

У законопроекті про судоустрій більше негативу, аніж позитиву — експерт (додано ГОЛОС)

Законопроект про судоустрій та статус суддів має більше негативних аспектів, аніж позитивних.

Про це сказав заступник голови правління Центру політико-правових реформ Роман Кульбіда на прес-конференції, передав кореспондент ГолосUA.

ГОЛОС

«Судова реформа і справді потребує змін, але потребує змін якісних, таких, яких українська судова система не знала вже 10 років», — сказав він.

Аналізуючи законопроект Президента, який Верховна Рада ухвалила у першому читанні, експерт наголосив, що він містить низку позитивів. «Зокрема, запроваджується прозора конкурсна система добору на посаду судді. По-друге, запроваджується спеціальне навчання-підготовка претендентів на цю посаду, адже сьогодні існує лише Академія суддів, але вона займається виключно підвищенням кваліфікації. Також до позитивів віднесу централізацію системи добору суддів, коли всі рекомендації буде давати один орган — вища комісія. Це одним позитивом є система притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності, вирішення проблеми касаційних інстанцій в цивільних та кримінальних галузях, розгляд справ у пленарному режимі», — сказав він.

Водночас Р. Кульбіда зазначив, що негативів у проекті набагато більше, і «вони можуть перекреслити всі перелічені позитиви». «Наприклад, відсутні чіткі критерії для підвищення суддів по службі, що дає можливість маніпулювати і відбирати більш вигідних комусь суддів. Ще один суттєвий негатив — це призначення голів судів Вищої ради юстиції і це порушує Конституцію, оскільки вона не передбачає такого повноваження ВРЮ. Найголовніше, що в цьому законопроекті не закладені процесуальні механізми, які б реалізовували позитивні сторони законодавства», — сказав Р. Кульбіда.

О. Каретнікова />  

Читайте также по теме