ГолосUA
16:22 06/09/2010

У занепаді українського книжкового ринку винна не лише криза, – книговидавець

Український книжковий бізнес поступово згортається, і не тільки криза є тому виною, — таку думку висловив віце президент української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін в ході прес-конференції з нагоди 17-го Форуму Видавців, що незабаром розпочнеться у Львові.

За його словами, зменшуються, як самі обсяги видання книжок, так і кількість назв і накладів. „Якщо навіть у нас все буде гаразд и нічого такого непередбаченого не трапиться, — пояснив О. Афонін, — то в цьому році по всім показникам книговидання очікується сумарне падіння десь на половину тих назв і тих видань, що виходили в Україні у 2008 році”. Коментуючи ситуацію, він підкреслив, що український книговидавничій бізнес потроху перетворюється на камерну структуру, яка „всередині України ще щось робить, але зовні про неї мало хто знає”.  

Водночас, книговидавець зазначив, що окрім тих людей, які займаються видавничою справою в Україні і намагаються відстояти позиції української книги, у високих владних структурах проблемами книговидання не цікавляться. „В нашій державі досі не з’явилося чиновників високого державного рівня, які б заявили про те, що вони беруть на себе опіку над книгою – як інструментом формування нації і держави, — констатував О. Афонін.

Також, О. Афонін висловив сподівання, що нинішня позиція Держкомтелерадіо України допоможе поліпшити ситуацію на вітчизняному ринку книговидання, хоча й підкреслив, що від нього також не все залежить. „На жаль, в нашій країні є більш високі структури, які не вважають, що сьогодні книга має стати чільним предметом опіки держави — стратегічним продуктом”. />  
І. Тимошенко
 

Читайте также по теме