ГолосUA
06:50 20/07/2010

У «Запоріжсталі» з’являться нові власники

Ініціатива випуску додаткової емісії «Запоріжсталь» є свідченням процедури продажу комбінату.

Про це заявив старший аналітик компанії Astrum Investment Management Юрій Рижков.

За даними Ю. Рижкова, у результаті додаткової емісії «Запоріжсталь» (на 132,1 млн. грн. до 793,1 млн. грн.), сторона, що ініціювала додатковий випуск акцій зможе отримати під контроль близько 58 -60% акцій комбінату. Викликана ж необхідність концентрації такого обсягу акцій, на думку експерта безпосередньо процедурою продажу комбінату.

Справа в тому, що до початку процедури продажу комбінату, він контролювався двома групами на паритетних засадах. Першою групою був Midland Group російського бізнесмена Едуарда Шифріна й Алекса Шнайдера канадця. Друга група місцевих акціонерів, пов’язаних з нинішнім менеджментом підприємства на чолі з головою правління комбінату Віталія Сацького та Ігоря Дворецького. Обидві ці компанії мали практично рівні частки в підприємстві.

Проте з погіршенням ситуації на світових ринках, Midland Group вирішив вийти з металургійного бізнесу. Спочатку планувалося продати консолідований 95%-й пакет акцій комбінату. Найбільш імовірним покупцем виглядав «Метінвест» Ріната Ахметова, який до того часу зміг згенерувати необхідні для покупки кошти. Мова тоді йшла про $ 1,2 млрд. за весь консолідований пакет. Однак в останній момент угода зірвалася.

«Консолідувати 60% акцій, власники цього пакету зможуть більш вигідно продати свій пакет потенційному інвестору, так як потенційний покупець буде мати більший ступінь впливу на діяльність підприємства, з урахуванням того, що в іншої групи акціонерів буде тільки 40%», — упевнений Юрій Рижков . Завадити ж у цьому структури запорізьких власників, на думку експертів, навряд чи зможуть. «Сумніваюся, що у старих акціонерів є кошти на викуп акцій і взагалі бажання. Їх метою є саме продаж бізнесу », — вважає аналітик інвестиційної компанії« Трійка Діалог »Андрій Герус.

У той же час, збільшення статутного фонду безпосередньо може допомогти і самому підприємству. Це має поповнити оборотний капітал комбінату на позначену суму. «Через додемісію в компанію зайдуть живі гроші, швидше за все нових акціонерів», — упевнений аналітик інвестиційної компанії Concorde Capital Андрій Герус.

За матеріалами: Дело

 

Читайте также по теме