ГолосUA
14:32 08/04/2010

УАПЦ завжди виступала за створення єдиної помісної православної церкви в Україні — єпископ

УАПЦ завжди виступала за створення єдиної помісної православної церкви в Україні.

Таку думку висловив в ексклюзивному коментарі кореспонденту ГолосUA єпископ Фастівський вікарій Київської єпархії УАПЦ Михаїл.

“УАПЦ завжди виступала за створення єдиної помісної православної церкви в Україні. Але шлях до цього є нелегким. Це є наша кінцева мета, але поки що, на жаль, знайти порозуміння між православними в Україні не вдається”, — пояснив владика.

За словами єпископа, “Україна є незалежною державою, а помісні православні церкви існують в світі на теренах незалежних держав, зокрема грецька православна церква, румунська, болгарська, грузинська і, власне, російська та інші. Право мати помісну православну церкву має і Україна”, — наголосив він.

Коментуючи слова патріарха УПЦ Київського патріархату Філарета єпископ відзначив, що створенню помісної церкви заважає не лише зовнішній чинник.

“Чинник впливу з-за кордону України, зокрема з Москви є”, але на думку єпископа, “він не є головним”. “Головний чинник всередині України, а це порозуміння між всіма православними гілками України. І говорити, що тільки Москва перешкоджає створенню єдиної помісної церкви в Україні — це було б невірно. Якщо ми самі не знайдемо шляхи порозуміння між собою — нічого не буде”.

Нагадаємо, 8 квітня патріарх УПЦ Київського патріархату Філарет заявив, що позиція Росії перешкоджає створенню єдиної помісної православної церкви в Україні. При цьому Філарет заявив, що “створення єдиної Української Православної церкви обов’язково відбудеться”.

О.Оснач

 

Читайте также по теме