ГолосUA
13:42 23/06/2010

Угода про Чорноморський флот є головною ознакою потепління між Києвом та Москвою – соцопитування

Однією з найбільш явних ознак потепління відносин між Москвою і Києвом після приходу до влади Президента Віктора Януковича стало продовження договору про оренду бази Чорноморського флоту РФ до 2042 року.

Про це свідчать результати соціологічного опитування 1600 росіян, проведеного російським «Левада-центром», передав кореспондент ГолосUA.

Підписання цього договору в обмін на зниження цін на російський газ, що поставляється на Україну, без сумнівів схвалили 27 відсоток росіян. Ще 37 відсотків угоду схвалили із застереженнями («швидше, так»).

Але майже кожен п’ятий росіянин виступив проти продовження перебування Чорноморського флоту у Криму на таких умовах (14% — скоріше, не схвалили, а 5% — однозначно не схвалили).

Більшість з тих, хто схвалив договір, вважають, що ЧФ має для Росії «важливе військово-стратегічне значення». Таких респондентів 46 відсотків. Ще 31 процент налаштований більш скептично: на їхню думку, російські військові кораблі в Севастополі мають «досить значуще військово-стратегічне значення». А 14 відсотків опитаних – «символічне».

З тих, хто бачить у Чорноморському флоті військове значення, 37 відсотків вважають, що він врятує Росію від атаки НАТО, 22 відсотка — від Грузії, 10 відсотків — від США, 5 відсотків — від Туреччини і навіть від України (3 процента).

Д. Кляхін  

 

Читайте также по теме