ГолосUA
14:09 23/05/2010

Угода про демаркацію сухопутного кордону на користь і Україні, і Росії — експерт

Угода про демаркацію сухопутного кордону, підписана нещодавно президентами двох країн, на користь і Україні, і Росії.

Про це заявив експерт з міжнародних питань Михайло Пашков в інтерв’ю кореспонденту ГолосUA.

"Це вигідно для двох країн. Тому що йшов дуже давній переговорний процес, — якщо не помиляюся, з 1996 року, — який останнім часом, по суті, був просто заморожений. У 2003 році був прийнятий відповідний договір про вільний державний кордон, тому в російській стратегії безпеки до 2020 року є новела, в якій йдеться про те, що неврегульованість договірно-правового оформлення кордонів Росії з сусідніми країнами несе в собі загрозу національній безпеці Росії. Таким чином, у даній ситуації це розумний компроміс", — сказав він.

За словами М. Пашкова, це продовження того переговорного процесу, який тривав весь попередній час. "Повторюся, рішення демаркації сухопутного кордону на користь двох держав, питання тільки в часі і в коштах для реалізації цієї угоди", — зазначив він.

Що стосується ризиків "морської демаркації", експерт зазначив: "Так, вони існують, але річ у тому, що нам необхідно, насамперед, виходити з національних інтересів країни і вести жорсткий наочний діалог щодо делімітації Азово-Керченської акваторії у форматі адміністративного кордону, що існував між республіками Радянського Союзу. Ось це відповідало б інтересам, у тому числі, і України. Але це вже буде рішенням вищого політичного керівництва", — резюмував він.

О. Каретнікова />  

Читайте также по теме