ГолосUA
17:00 03/02/2010

Ухвалені зміни до закону зірвати вибори не зможуть — КВУ

Ухвалені поправки до Закону про вибори Президента не мають нічого спільного з поліпшенням законодавства.

Про це заявив голова Комітету виборців України Олександр Черненко в інтерв’ю ГолосUA.

«Він приймається на догоду певним політичним силам. Логіку його авторів зрозуміти можна, адже небезпека зриву кворуму була досить високою. Але боротися з цим такими методами, як просто відмінити кворум — це все одно, що з гармати бити по горобцям», — сказав він.

Водночас, відповідаючи на запитання агентства про можливі наслідки ухвалення закону, О.Черненко зазначив, що навіть у випадку, якщо закон набуде чинності, жодних негативних наслідків він не матиме.

«Ні до чого це не призведе… Теоретично крайні радикальні сценарії можливі, але очевидно до цього не дійде, тому що це повністю доведе до абсурду ці вибори і виборчий процес. Великої трагедії і впливу на вибори і на їх результат з прийняттям цього закону не бачу. Проблема полягає в тому, що наш механізм створення законів перетворився на механізм передвиборних технологій. Це показує, що наші політики можуть приймати такі закони, які не мають нічого спільного з теорією права і з традицією права», — зауважив голова КВУ.

Керівник Комітету виборців також висловив думку, що «відміна кворуму ставить під сумнів сам принцип колегіальності. Тому це є продовженням тієї абсурдної української практики, коли кожна політична сила закон приймає «під себе», для себе, а не для виборців».

Що ж до зриву виборів, він наголосив, що новий закон кардинально ситуації не змінить.

«Якщо є бажання зриву, то він можливий з цим законом, без цього закону. Це не має значення», — заявив О.Черненко.

Нагадаємо, 3 лютого на позачерговому засідання, ініційованому Партією регіонів, Верховна рада ухвалила закон про внесення змін до Закону про вибори Президента України, який передбачає вилучення з тексту закону припису, яким встановлюється повноважність засідань виборчих комісій за умови участі у засіданні не менш як двох третин від її складу.

Н. Виноградська

 

Читайте также по теме