Україна через закон “Про держзакупівлі” втратила гроші на розвиток бізнесу та інфраструктури — експерт

Україна через закон “Про держзакупівлі” втратила грант від Євросоюзу, потрібний для розвитку бізнесу та інфраструктури.

Таку точку зору висловив економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь у коментарі кореспонденту ГолосUA.

“Хоча суми, про які йдеться, не такі вже й великі, це близько 150 мільйонів євро, потрібно розуміти, що це були саме не кредити, а гранти. Тобто, Україна за них не мала щось сплачувати”, — сказав він.

При цьому експерт зауважив, що ці кошти йшли на доволі важливі для України проекти — інфраструктурні та пов'язані з енергоефективністю. “Хоча, начебто, їх загальний обсяг не такий вже й великий, але вони були значимі, тому що мали покращувати умови для розвитку й інших бізнесів в Україні”, — наголосив О. Жолудь.

Нагадаємо, Євросоюз офіційно повідомив Україну про призупинення бюджетної допомоги органам державної влади у зв'язку з внесенням Верховною радою змін до процедури держзакупівель. Поправки були ухвалені 11 січня. Верховна рада включила енергетичні товари, а також послуги водопостачання та водовідведення до числа тих, які можна закуповувати, минаючи тендерні процедури. Закон про внесення змін вже підписаний президентом. У разі продовження конфлікту втрати Україною тільки в 2011 році перевищать 100 млн. євро і надалі будуть рости. Частина цих програм розпланована до кінця 2013 року.

Читайте также по теме