ГолосUA
10:14 14/02/2011

Україна домовилась про нульові ставки на спирт з країнами Митного союзу

Україна узгодила спрощення торгового режиму з країнами Митного союзу, домовившись про обнулення митних ставок на спирт.

Про це пише видання “Комерсант Україна” у статті “Мастер спирта”.

Згідно з інформацією, Казахстан також погодився обнулити ставки на тютюн, а з 2015 року — на горілку. Досягнуті угоди вигідні в першу чергу спиртзаводам — за умови проведення модернізації їх продукція може стати популярною на ринках Росії та Білорусі.

Україна попередньо домовилася з Росією, Білоруссю і Казахстаном про виключення спирту зі списку вилучень у режимі вільної торгівлі між країнами. Як розповів виданню заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Валерій Мунтіян, ці угоди будуть включені в нову редакцію договору про створення зони вільної торгівлі між країнами СНД. Остаточна редакція проекту буде представлена 15 квітня на засіданні економічної ради СНД.

Україна також досягла домовленостей про збереження безмитного ввезення горілки до Росії і Білорусі. За словами В. Мунтіяна, незважаючи на те, що нинішня редакція договору про ЗВТ передбачає нульові ставки імпорту української горілки в ці країни, при формуванні Митного союзу виникла колізія — такі ставки існують в Казахстані. Проблему вдалося вирішити, погодивши з Казахстаном обнулення ставки для української горілки з початку 2015 р.

"Ми з розумінням поставилися до їх потреб в перехідний період, проте домоглися, щоб обнулення сталося не з 2016 року, як пропонували вони, а на рік раніше", — уточнив В. Мунтіян.

У торгівлі з Казахстаном, відзначив він, Україна зуміла домогтися скасування практично всіх вилучень: "У списку вилучень залишається горілка, і лише до 2015 р., а головне — ми домоглися скасування вилучення тютюнових виробів". /> Глава асоціації "Укргорілка" Іван Жолнер нагадав, що, згідно з українським законодавством, для експорту та імпорту спирту необхідний спеціальний дозвіл уряду.

"Але виробники горілки можуть почати імпортувати водно-спиртову суміш, що не вимагає отримання такого дозволу. Найбільш перспективне ввозити її з Росії і Білорусії", — уточнив він.

Досі ввозити суміш було невигідно — через мито в розмірі 10% митної вартості та логістичних витрат вона коштувала б дорожче, ніж спирт "Укрспирту". Проте зараз, після заяв держмонополіста про підвищення цін, деякі компанії опрацьовують питання ввезення суміші. "Укрспирт" має намір підвищити відпускні ціни на спирт класу люкс з нинішніх 115 до 120 грн/дал. І. Жолнер додав, що збереження нульових ставок експорту горілки в Росію і Білорусію (основні ринки її збуту) — "позитивний сигнал для української лікеро-горілчаної промисловості".

Ринки Росії, Білорусі і Казахстану привабливі для збуту українського спирту — в країнах споживається великий обсяг міцного алкоголю, говорить джерело видання в держслужбі "Укрспирт". Однак зараз український спирт в ці країни не поставляється через високу вартість.

За інформацією видання, в "Укрспирті" розраховують на зниження собівартості після проведення модернізації спиртозаводів за кошти, залучені від підвищення оптово-відпускних цін на внутрішньому ринку. За даними Держмитниці, в 2010 р. Україна експортувала до Росії спирт на суму 125,2 млн. дол., у Казахстан — на 8,1 млн. дол.

Читайте также по теме