ГолосUA
11:22 16/03/2010

Україна готова до випуску біометричних паспортів

Технічно Україна готова до випуску біометричних паспортів.

Про це сказав член Спільного комітету експертів з питань імплементації угоди про спрощення оформлення віз між Україною та ЄС Олександр Сушко.

За його словами, існують розроблені зразки, сертифіковані належним чином, існують виробничі можливості, які дозволяють їх випускати, але законодавче поле для цього абсолютно не готове.

Він зазначив, що законодавче забезпечення переходу до сучасного стандарту біометричних паспортів і пластикових ідентифікаційних карток європейського зразка, створення єдиного реєстру документів громадян України із одночасним запровадженням ефективного законодавства із захисту персональних даних є невід’ємною умовою скасування візового режиму з боку ЄС.

«Якщо не існує захисту персональних даних, то фактично біометричні паспорти не будуть визнаватися. Оскільки запровадження біометричного паспорту є стовідсотковою вимогою для безвізового режиму, оскільки Україна одна з небагатьох країн регіону, де досі не розпочато випуск біометричних паспортів, то зусилля наших дипломатів, які намагаються лобіювати безвізовий режим, виглядають наївними і безпорадними. Адже перше питання, яке ставлять в ЄС, це скільки у вас виготовлено біометричних паспортів, а у нас ще не виготовлено жодного», – відзначив експерт.

За матеріалами: ЗІК

 

Читайте также по теме