ГолосUA
13:13 10/11/2010

Україна готова співпрацювати з міжнародними експертами над створенням виборчого законодавства — Янукович

 

Під головуванням Президента України Віктора Януковича відбулося перше засідання робочої групи з питань удосконалення виборчого законодавства.

Про це повідомила прес-служба глави держави.

Як наголосив під час обговорення шляхів удосконалення виборчого законодавства Голова Центральної виборчої комісії України Володимир Шаповал, будь-яка виборча система має недоліки, і ці недоліки, залежно від конкретної ситуації, у різних країнах проявляються по-різному.

Голова ЦВК висловив переконання: позиція щодо виборчої системи повинна бути зрозумілою і підтримуватися великою частиною суспільства. У такому разі, вважає В.Шаповал, «характер виборчої системи може бути навіть закріплений у Конституції України».

Така практика існує у низці країн. «Ми знаємо, що протягом майже 20 років існування незалежної України у нас було апробовано всі можливі виборчі системи. А це, мені здається, навіть виглядає карикатурно», – зазначив Голова ЦВК.

Очевидно, додав В.Шаповал, будь-які рішення стосовно виборчого законодавства будуть критикуватися – результат виборів не може задовольнити всіх. «Але я переконаний, що виборче законодавство повинно бути таким, щоб нівелювати тоді критику, щоб виборчі процедури були настільки зрозумілими і очевидними, щоб політика не мала місця», –заявив Голова ЦВК.

Президент Національної академії правових наук України, ректор Національної юридичної академії України ім. Ярослава Мудрого, академік Національної академії наук України, доктор юридичних наук, професор Василь Тацій, говорячи про форми виборчої системи, які є найбільш сприятливі для України, звернув увагу на змішану систему виборів.

«Моє спостереження щодо минулих місцевих виборів: народ сприймає з розумінням і підтримкою такий підхід, який дає можливість обирати не тільки партію, а й конкретних людей – бачити їхні обличчя, звертатися потім із якимись проханнями. Це покращить співпрацю виборців і народних депутатів», – вважає В.Тацій.

Члени робочої групи підтримали позицію Президента України щодо важливості широкого залучення до їхньої роботи не лише вітчизняних, а й міжнародних експертів.

У свою чергу Представник Генерального секретаря Ради Європи з питань координації програм співробітництва з Україною Аке Петерсен висловив згоду стосовно такої співпраці. «Ми готові долучитися до роботи над удосконаленням виборчого законодавства», – сказав А.Петерсен.

Віктор Янукович наголосив, що Україна, поставивши собі за мету членство в ЄС, готова співпрацювати з міжнародними експертами.

«Ми в цьому зацікавлені… На певних етапах діяльності робочої групи нам треба, підбиваючи підсумки, вислуховувати точку зору міжнародних експертів і шукати порозуміння. У нас іншого шляху немає», – сказав Президент.

У своєму виступі під час засідання Голова Верховної Ради Володимир Литвин наголосив, що сьогодні у парламенті налічується майже 30 законопроектів, які стосуються виборів. Із них – 2 проекти виборчих кодексів, а також 10 законопроектів, які дотично стосуються цієї теми.

В.Литвин висловився за те, щоб напрацьований проект Виборчого кодексу, який буде представлений Венеціанській комісії, був узгоджений. «Нам треба вийти на один узгоджений документ. Це має бути позиція України – не позиція комітету, фракції. Очевидно, в рамках нашої робочої групи ми повинні і можемо вийти на такий підхід», – підкреслив В.Литвин. 

Читайте также по теме