ГолосUA
16:29 14/01/2009

Україна готова здійснювати транзит російського газу навіть без контракту, якщо він буде постачатись в повному об’ємі — В.Ющенко

Україна готова здійснювати транзит російського газу навіть без контракту, якщо він буде постачатись в повному об’ємі. Про це заявив Президент України Віктор Ющенко на спільній прес-конференції з Президентом Польщі Лєхом Качинським сьогодні в Польщі. «Якщо «Газпром» Росії забезпечить відпуск 300 чи 310 мільйонів метрів кубічних газу для споживачів Європи, Україна гарантує — навіть не маючи контракту на транзит, навіть не беручи плати до вирішення питання по суті за транзит — забезпечення поставки цього газу до європейських споживачів», — заявив В.Ющенко.

«Цим я хочу ясно заявити для співтовариства Європи: проблема не в українському транзиті, проблема — в поставці належних об’ємів газу до європейських споживачів», — наголосив Президент.

Він підкреслив: Україна не наполягає на жодних додаткових умовах, щоб забезпечити прокачку цього газу. «Без жодних умов Україна чекає на східному кордоні України поставки контрактних об’ємів газу для транзиту в європейські країни. Ми говоримо про повноцінні об’єми, які закладені у контракти поставки російського газу до Європи. Ми готові систему з реверсного режиму перевести в аверсний з моменту підтвердження Росії такої поставки», — сказав Глава держави.

За його словами, після того як Росія припинила поставки газу, газотранспортна система України була переведена у реверсний режим для того, щоб забезпечити подачу газу з підземних сховищ, розташованих на Заході України, до східних регіонів.

«У такому режимі вона працює сьогодні. Ми готові з реверсного режиму перевести систему в аверсний, як тільки Росія підтвердить ці обсяги (300-310 мільйонів кубометрів газу на добу)», –сказав Президент.

В. Ющенко підкреслив, що запропонований Росією об’єм газу в 70 млн. кубометрів не дозволяє повернути наш газопровід в аверс, і в змішаному режимі — аверс та реверс — він також не може працювати. «Україна не готова прийняти часткове замовлення на прокачку — адже система повинна працювати в односторонньому режимі — або із заходу на схід, або зі сходу на захід», — зауважив він.

«Для того, щоб відновити роботу в технологічному режимі, Росія повинна забезпечити поставку газу в тих об’ємах, які законтрактовані сьогодні в країнах ЄС», — сказав Президент.

«Ми повинні отримати повну добову поставку і її забезпечити», — сказав він.

В.Ющенко зазначив, що Україна підготувала проект технічної угоди про технічні умови транзиту газу в Європу і передала його «Газпрому». Він висловив сподівання, що найближчим часом російська сторона його підпише.

 

Читайте также по теме