ГолосUA
08:13 10/04/2010

Україна хоче підвищити орендну плату за базування ЧФ Росії у Криму — Азаров

Україна хоче підняти орендну плату за базування Чорноморського флоту Росії у Криму. Натомість, офіційних пропозицій від Кремля про подовження перебування Чорноморського флоту Російської федерації у Криму у обмін на зниження ціни газу для України уряд не отримував.

Про це заявив прем’єр-міністр України Микола Азаров у ефірі «Великої політики» на телеканалі «Інтер».

«Ми такі пропозиції з боку російської сторони поки не чули, про які говорить пан Затулін, офіційно вони не висувалися Ми, зі свого боку, запропонували підняти рівень орендної плати за перебування цієї бази на території Севастополя», — сказав він.

Прем’єр-міністр також нагадав, як сформувалася нинішня ціна оренди на базування ЧФ РФ у Криму. «У 1998 році, коли Україна перебувала на межі дефолту, загальний борг України перед Росією за газ, при вкрай низькій ціні у 20 доларів за тисячу кубів, становив 2 мільярди 300 мільйонів доларів. Росія поставила ультиматум – платіть. Тоді постало питання, щоб оцінити суму боргу, як суму орендної плати за 20 років. Тоді 90 мільйонів доларів на рік видавалося для нас величезною сумою, бо валютні резерви країни були менші 1 мільярду доларів. За угодою, Росія має право не збільшувати орендну плату до 2017 року», — повідомив він.

Водночас, Микола Азаров зауважив, що разом із тим Росія бере з України значно більші кошти за газ, і це є несправедливим.

Нагадаємо, одіозний російський політик Костянтин Затулін нещодавно заявив щодо вартості російського газу для України наступне: «Умовно кажучи, дуже грубо, ви залишаєте Чорноморський флот, а ми заради цього готові знижувати…».

І.Носальська

 

Читайте также по теме