ГолосUA
08:25 20/09/2010

Україна хоче продати всі квоти на викиди парникових газів

Україна розраховує продати Світовому банку в 2011 році весь обсяг державної квоти на викиди парникових газів — 460 млн вуглецевих одиниць.

Про пише “Коммерсант-Украина” в статті “Парниковый аффект”.

Але банк поки що готовий провести лише пілотну угоду на 2-3 млн. одиниць, після чого можливе збільшення закупівель. Продати квоти за очікуваною урядом ціною в 10 євро за одиницю не вдасться, вважають експерти і оцінюють їх максимальну вартість у 8 євро.

За даними аналітичної компанії “Point Carbon”, Світовий банк має намір придбати в України, Польщі та Росії квоти на викиди парникових газів. Можливість покупки частини держквот цих країн СБ почав вивчати після проведення в травні першої угоди з придбання у Чехії 2 млн. одиниць встановленої кількості (1 ОУК відповідає 1 т СО2).

Банк почав переговори з українською стороною і має намір на початку 2011 року підписати угоду про продаж ОУК. Кінцевими покупцями українських вуглецевих квот, імовірно, стануть Данія, Іспанія та Італія.

В українському офісі СБ і в Нацагентстві екологічних інвестицій не змогли повідомити подробиці переговорів. Джерело видання, близьке до переговорного процесу, розповіло, що українська сторона запропонувала СБ викупити весь обсяг вільної держквоти — 460 млн. ОУК.

“Уряд готовий продати банку всі наявні в обороті одиниці, до того ж за високою ціною — 9-10 євро за ОУК. У Світовому банку нам повідомили, що готові придбати великий обсяг за ціною 7,5-8,3 євро за ОУК. Однак для початку банк має намір викупити 2-3 млн ОВК, щоб оцінити, наскільки українські одиниці будуть користуватися попитом у європейських покупців, і переконатися в тому, що Україна зможе виконати зобов’язання за проектом”, — сказав співрозмовник.

Нагадаємо, раніше голова Національного агентства екологічних інвестицій (НАЕІ) Сергій Орленко заявив про наміри України створити єдиний вуглецевий ринок з Білорусією, Казахстаном і Росією.

 

Читайте также по теме