ГолосUA
13:20 22/06/2010

Україна хоче відмовитися від імпорту дешевого м’яса

Уряд має намір обмежити імпортні поставки м’яса в Україну. Дозвіл на це має дати Світова організація торгівлі.

Міністерства аграрної політики і економіки готують звернення до Світової організації торгівлі з проханням дозволити Україні обмежити імпорт м’яса, чиновники вже приступили до підготовки необхідного пакета документів.

Основний аргумент, який планує озвучити українська влада перед СОТ, стосується того, що наша країна стала ринком збуту для дешевої і неякісної м’ясної сировини з усього світу. При цьому поголів’я худоби всередині України щороку значно скорочується.

У зв’язку з цим чиновники пропонують документально закріпити характеристики м’ясної продукції, яка може ввозитися в Україну. "Я думаю, нам вдасться довести необхідність обмеження імпорту", — упевнений заступник міністра аграрної політики Іван Демчак.

На його думку, першими, хто може постраждати від протекціоністських плани української влади, стануть Бразилія, Канада і США. Згідно з інформацією, ці держави є основними постачальниками свинини і яловичини в нашу країну, і для них наш ринок має стратегічне значення. Тільки за офіційними даними, загальний обсяг поставок імпортного м’яса торік склав $ 0,5 млрд. При цьому в даній цифрі не враховано контрабандні поставки товару.

Згідно з правилами СОТ, Україна отримає право ініціювати перегляд умов свого членства в цій організації через три роки після дати вступу. "Внести на розгляд СОТ всю документацію щодо обмеження імпорту ми можемо не раніше ніж у травні наступного року, але вона має бути підготовлена заздалегідь. Це серйозна робота, зараз проводиться аналіз ринку фахівцями різних відомств", — пояснив заступник міністра аграрної політики Іван Демчак.

Наразі фахівці міністерств агрополітики та економіки проводять аналіз м’ясного ринку. Компанії-м’ясопереробники отримали від відомства опитувальник щодо забезпеченості ринку сировиною. />  

За матеріалами: Дело

 

Читайте также по теме