ГолосUA
17:16 21/07/2010

Україна і Росія можуть створити об’єднану систему моніторингу судноплавства у Чорному і Азовському морях — Мінтранс

Міністерство транспорту та зв’язку України та Міністерство транспорту Росії працюватимуть над створенням єдиної системи моніторингу за безпекою судноплавства в акваторіях Чорного, Азовського морів та Керченської протоки.

Відповідної домовленості було досягнуто у Москві під час засідання українсько-російської експертної групи по забезпеченню безпеки судноплавства в Азовському та Чорному морях, повідомили в прес-службі Мінтрансу.

Наразі Україна та Росія вже мають власні системи контролю за безпекою судноплавства: після об’єднання національних автоматичних ідентифікаційних систем (АІС) двох держав планується створити спільну систему моніторингу.

Таке нововведення дасть можливість знати практично всю інформацію про судна: їх точне місцезнаходження, курс, швидкість і наявність небезпечного вантажу. Це значно покращить безпеку судноплавства у Чорному морі та на Азові.

Окрім того, під час засідання сторони узгодили низку проектів міжурядових документів із безпеки судноплавства. Зокрема, проект Угоди про співробітництво в морському і авіаційному пошуку та рятуванні на Чорному і Азовському морях.

Також російська та українська сторони узгодили проект Угоди про регулювання судноплавства в Азовському морі і Керченській протоці. На основі цього документу запропоновано створити постійнодіючу українсько-російську морську комісію. Вона має координувати зусилля двох держав у забезпеченні безпеки судноплавства на Азовському морі та Керченській протоці.

Також було опрацьовано проект Спільних україно-російських правил судноплавства у Керченській протоці. Учасники експертної групи від України та Росії погодили і проект Угоди про порядок і умови плавання суден на внутрішніх водних шляхах. Прийняття цього документу спрощує процедури, пов’язані із транспортуванням вантажів річками та водосховищами України і Росії, активізує зовнішню торгівлю, сприятиме зростанню взаємного товарообігу та розвитку туризму.

Також ратифікація Угоди дала б змогу поповнити державні бюджети двох країн коштами, отриманими від вантажопереробки суден в портах, що розташовані на внутрішніх водних шляхах. Крім того, доступ до внутрішніх вод РФ дозволить Україні освоїти нові ринки транспортування енергоносіїв.

 

Читайте также по теме