ГолосUA
16:32 14/09/2009

Україна і Росія узгодили контракт щодо поставок ядерного палива

Українські і російські атомщики завершили погодження довгострокового контракту щодо постачання ядерного палива на українські АЕС.

Про це журналістам повідомив голова української державної компанії «Енергоатом» Юрій Недашковський.

Україна видобуває уран, проте на має потужностей для його збагачення. Все ядерне паливо для українських АЕС надається російською ядерною корпорацією «ТВЕЛ». Термін аналогічної нині діючої угоди закінчується 2010 року. Підписання нової довгострокової угоди (до 2026 року) планувалося на 15 липня 2009 року, проте так й не відбулося.  

«1-2 вересня ми провели переговори з російськими колегами, всі питання щодо контракту повністю узгоджені», — сказав Ю. Недашковський, який при цьому не відповів, коли контракт буде підписаний офіційно.

Ю. Недашковський відмовився деталізувати умови контракту. Зауваживши лише, що «давальницька схема», згідно з якою Україна дає свою сировину для створення ядерного палива, є «досить актуальною».

Глава «Енергоатому» повідомив, що задоволений результатами переговорів, що відбулися сьогодні між делегаціями України і Росії.

Він наголосив, що під час зустрічі мова йшла про постачання палива на українські АЕС і добудову двох енергоблоків Хмельницької АЕС. /> За матеріалами «РІА «Новини», «Взгляд».

 

Читайте также по теме