Україна і цензура: огляд закордонних ЗМІ

Минулого тижня увага західної преси до України була зосереджена переважно на темі відродження в державі цензури та утвердження авторитарної моделі влади.

Втім, однією із ключових публікацій про Україну можна вважати оприлюднення рейтингу, складеного американським виданням «Newsweek»,  який поставив Україну на 49-те місце у списку кращих країн світу; на першому місці — Фінляндія. Дослідження, на основі якого було складено рейтинг, аналізувало рівень освіти в державі, політичну обстановку, динаміку економічного розвитку, рівень охорони здоров’я та якість життя.

За рівнем освіти Україна посіла 40-ве місце: її випередили майже всі європейські держави, окрім Болгарії, Румунії, Албанії, Азербайджану та Туреччини.

У рейтингу політичної обстановки Україну нагородили 50-м місцем, залишивши позаду такі європейські держави, як Албанія, Туреччина, Росія, Казахстан, Азербайджан та Білорусь.

За показником економічної динаміки видання поставило Україну на 66-те місце — поганий результат для європейської держави, гірший лише у Туреччини та Албанії.

Рівень охорони здоров’я було оцінено виданням також вкрай низько — 75-те місце (аналогічна цифра у Росії, ще нижча у Азербайджану та Казахстану).

Нарешті за рівнем якості життя Україна обійняла більш-менш непогану 40-у позицію, несподівано обігнавши Латвію, Естонію, Казахстан, Азербайджан, Росію, Албанію та Туреччину.

Серед лідерів рейтингу опинилися переважно європейські держави, зокрема Швейцарія, Швеція, Люксембург, Голандія, Норвегія та дві заокеанських — Австралія та Канада.

Тим часом австрійське видання «Der Standard» вважає, що Президент України Янукович хоче зосередити в своїх руках всю владу. "Недавно український Президент, який озвучив необхідні 10-ть реформ для України, наголосив на тому, що для їх втілення державі потрібен сильний глава держави, який забезпечить стабільну політичну систему. За іронією долі саме Партія регіонів в 2004-му домоглася послаблення інституту Президента, що через недосконалості Конституції та нечітке трактування поділу повноважень між Президентом, Прем’єром та парламентом, призвело до жахливого хаосу в країні", — пише газета. Тепер, на її думку, головною метою Януковича є продовження повноважень Президента до 7-ми років та зосередження в руках всіх важелів влади, чого він зможе досягнути, скоріше за все, найближчим часом.

«Der Standard» також спробувала проаналізувати, де Віктор Янукович планує взяти гроші на свої грандіозні плани з реформування в Україні, які він нещодавно озвучив. Йдеться намір Віктора Януковича спрямувати країну на шлях тривалих, однак ефективних реформ. "До зазначеного плану входять десять проектів, названих на російський манер "національними". Зокрема Янукович хоче створити термінал для скрапленого газу на Чорному морі, побудувати електростанції, що працюватимуть від вітру та сонця, а також звести соціальне житло", — пише газета. — "Звичайно, такі плани — похвальні та позитивні, але український Президент не сказав одного: як держава, повністю занурена у борги, зможе оплатити всі ці проекти? Навряд чи відповідь на дане питання хтось збирається дати, як мінімум, найближчим часом".

Із позицією австрійського видання погоджується французька «Le Figaro», яка відзначає, що в Україні успішно відроджується цензура. "Свобода слова було єдиним досягненням помаранчевої революції, яка із часом зазнала краху, а на політичній арені відбулося повернення головного її антигероя нинішнього Президента Віктора Януковича. За сім місяців його правління в Україні стала успішно відроджуватися цензура", — зазначає газета. Вона вважає, що український Президент ніколи не приховував, що є прихильником російської авторитарної моделі влади, хоча і обіцяв захищати права людини та свободу слова в країні всіма правдами та неправдами, особливо після того, як отримав фінансову допомогу від ЄС та МВФ.

Натомість, стверджується у публікації, Віктор Янукович почав активну боротьбу, зокрема із журналістами: розгнівані акули пера створили рух "Ні цензурі", яке загрожує оголосити загальнонаціональний страйк, якщо правосуддя винесе рішення про покарання приватних телеканалів -TVi и 5 канал. "Дамоклів меч, що нависає над двома телеканалами — це один із останніх прикладів недвозначного повернення цензури. Сьогодні про владу можна писати або позитив, або просто мовчати. Інакше вільнодумців карають, в тому числі і за допомогою фізичної сили", — стверджує видання.

Продовжуючи тему, британська «The Guardian» опублікувала заяву колишнього депутата Верховної Ради та заступника секретаря РНБО Віктора Ткачука, який вважає, що Україна втрачає право називатися демократичною державою. "Україна втрачає право називатися демократичною державою, чим ставить під величезне питання надії на вступ у близькому майбутньому до лав ЄС", — зазначив Ткачук. На думку колишнього високопосадовця, одним із яскравих прикладів того, що Україна потихеньку перестає бути демократичною державою, закон про місцеві вибори. "Даний закон мало впливає на позиції Партії регіонів, однак суттєво послаблює опозицію. До того ж слід прийняти до уваги, що виборча кампанія ще не встигла розпочатися, а вже активно поширюються чутки, що результатами виборами маніпулюють. Такий підхід із боку нової української влади — виклик європейським нормам демократії", — зазначає Ткачук та закликає міжнародну спільноту висловитися із цього приводу.

Інша британська газета «The Financial Times» звернулася до газової теми. На її думку, спроба Києва отримати чергову знижку на російський газ може роздратувати Кремль. "Після того, як 5 місяців тому Україна уклала угоду на продовження перебування Чорноморського флоту в Севастополі в обмін на 30-відсоткову знижку на газ відносини між Україною та Росією ставали дедалі ближчими. Однак нинішня ініціатива українського уряду отримати чергову знижку на російський газ може серйозно роздратувати Кремль, адже він вважає це питання закритим", — зазначає газета, однак погоджується, що знижка на газ необхідна Україні для того, аби наповнити більш, ніж скромний бюджет.

Німецька інформаційна служба «Deutsche Wellе» опублікувала думку експерта Німецької спільноти зовнішньої політики Олександр Рара, який вважає, що Німеччині вигідна стабільна Україна. "80 відсотків поставок газу до Європи здійснюється через українську територію. Країна межує із ЄС, відіграючи важливу роль у чорноморському регіоні, турбується про безпеку на Балканах та є одним із найбільших експортерів зерна. Фіаско уряду України — пряма загроза для Німеччини", — цитує експерта служба та додає, що Берлін має підтримати інтеграцію Києва у Євросоюз, адже українці, не зважаючи на зближення із Москвою, прагнуть активно співпрацювати із Брюсселем. />  

Читайте также по теме