ГолосUA
11:29 14/11/2008

Україна має визнати енергозбереження державним пріоритетом — міністр

Один із шляхів зменшення негативного впливу світової кризи на Україну — впровадження технологій енергозбереження.

Як передав кореспондент ГолосUA, про це сьогодні на розширеній колегії Мінжитлокомунгоспу повідомив міністр з питань житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко.

За його словами, Україна перш за все має спрямувати кошти на зменшення споживання енергоресурсів у житлово-комунальному господарстві. /> На думку міністра, це можна зробити, запровадивши методи енергозбереження в житлових та адміністративних будівлях і на підприємствах ЖКГ.
 
Окрім того, на думку посадовця, в умовах кризи важливим є встановлення економічно обгрунтованих тарифів на ринках природних монополій.
 
Олексій Кучеренко також вважає, що за нинішніх умов необхідно знизити рівень адміністративних та непродуктивних витрат держави, забезпечити жорстке регулювання на ринку природних монополій. Ще одним важливим пунктом, на його думку, є оптимізація державного інвестування, спрямування його на розвиток комунальної інфраструктури.
 
Серед інших важливих заходів, міністр передусім виділив розвиток теплозабезпечення, водопостачання та водовідведення, і також організацію перероблення побутових відходів.
 
Як повідомив Кучеренко, наразі системними причинами кризового стану підприємств ЖКГ є залежність галузі від цінової політики енергетичного комплексу і зростання собівартості послуг за рахунок непродуктивних витрат і втрат.
 
Нагадаємо, що на сьогодні енергетична складова у теплопостачанні — близько 70%, у водопостачанні — 40%. У той же час загальні втрати води складають 30-40%, а втрати тепла — до 50%.

 

Читайте также по теме