ГолосUA
13:10 01/08/2010

Україна мітить в лідери із газотурбобудування

Гігант машинобудування ДП «Науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря» — «Машпроект» уклав угоду з Національною академію наук і хоче вивести на ринок новітні розробки у галузі газотурбобудування з високими технічними, економічними й екологічними параметрами.

Про це на своїх шпальтах написало українське видання.

На цей час на підприємстві щомісяця виробляють п’ять-шість серійних газотурбінних двигунів переважно потужністю 16 і 25 МВт. Але з удосконаленням виробничої та технологічної баз планується збільшити кількість вироблюваної продукції удвічі. «Адже сьогодні газовим турбінам немає альтернативи серед усіх інших типів теплових машин за к.к.д. і співвідношенням потужність — к.к.д.», — розповідає головний конструктор ДП НВКГ «Зоря» — «Машпроект» Володимир Спіцин. — Світове виробництво енергетичних газових турбін швидко зростає і зростатиме. У такі розробки в провідних світових компаніях вкладають величезні кошти — понад 160 млрд. доларів до 2014 року. Особливо це стосується виробництва газових турбін великої потужності — понад 180 МВт. Слід зазначити, що на сьогодні найбільший газотурбінний двигун створено компанією Siemens (Німеччина). Він розвиває в простому циклі потужність 375 МВт і к.к.д. понад 40%».

Завдання промислового газотурбобудування в Україні, за словами пана Спіцина, полягають у створенні газотурбінного двигуна нового покоління з к.к.д. на рівні 40%, зі збільшеним ресурсом і поліпшеними екологічними характеристиками. «Якщо говорити про розробку нових двигунів на ДП НВКГ «Зоря» — «Машпроект», то найближчим часом планується виготовити двигун потужністю 60 МВт, — продовжує він. — Перший такий двигун планується випробувати вже 2011 року. Установки такої потужності особливо затребувані у складі когенераційних енергоблоків, які виробляють не тільки електричну енергію, а й теплову».

Спільні програми, за словами президента НАНУ академіка Бориса Патона, мають вирішуватися за підтримки держави. «Необхідно створити якийсь центральний апарат з вирішення проблем, пов’язаних із газотурбобудуванням, як це сьогодні можна спостерігати в інших галузях. Сьогодні існують науково-технічні програми, що фінансуються державою, — зазначає академік Б.Патон. — На мій погляд, необхідно, щоб така програма працювала і у сфері промислового газотурбобудування».

Газотурбобудування належить до складних і наукоємних технологій, тільки шість країн у світі мають повний цикл проектування та серійного виробництва газових турбін. На сьогодні ДП НВКГ «Зоря» — «Машпроект» — одне з небагатьох підприємств у світі, котре розробляє і випускає газотурбінні двигуни, затребувані на трьох цілком різнопланових ринках: морському, енергетичному і газотранспортному. При цьому українському підприємству вдається конкурувати з такими всесвітньо відомими компаніями, як Siemens (Німеччина), Genеral Electric (США) і Rolls-Royce (Великобританія). Географія поставок заводу широка: Росія, Китай, В’єтнам, Індія, Іран, Гана, Канада.

За матеріалами: Дзеркало тижня />  

Читайте также по теме