ГолосUA
12:26 29/08/2010

Україна може подати заявку на статус «партнера по діалогу» із ШОС

Під час запланованого на 2-5 вересня 2010 державного візиту Президента України Віктора Януковича до Китаю Україна може зробити заявку на реальне зближення із Шанхайською організацією співпраці (ШОС). Як свідчать джерела, Україна може претендувати на статус «партнера по діалогу», передбачений ШОС у минулому році.

Раніше Білорусь, яка подавала заявку на статус країни-спостерігача при ШОС, отримала відмову через те, що не є азійською країною. Але навесні поточного року їй і Шрі-Ланці було надано нововведений статус «партнера по діалогу». Такий варіант, припускають експерти, може бути запропонований і Києву.

Шанхайська організація співробітництва є регіональною міжнародною організацією, заснованою у 2001 році лідерами Китаю, Росії, Казахстану, Таджикистану, Киргизії і Узбекистану. За винятком Узбекистану, решта країн були учасницями «Шанхайської п’ятірки», заснованої в результаті підписання у 1996—1997 рр. між Казахстаном, Киргизією, Китаєм, Росією і Таджикистаном угод про зміцнення довіри у військовій області та про взаємне скорочення збройних сил у районі кордону. Після включення Узбекистану у 2001 році учасники перейменували організацію.

За матеріалами: Дзеркало тижня

 

Читайте также по теме