ГолосUA
05:55 20/07/2010

Україна може суттєво збільшити експорт зерна

В України є шанс посилити свої позиції на світовому ринку зерна.

Засуха по всьому світу спровокувала різке зростання вартості зернових — минулого тижня на Чиказькій товарній біржі ціни на них досягли максимуму за останні 13 місяців.

Українським компаніям стало вкрай вигідно експортувати пшеницю — її ціна в світі складає понад $ 200/т, тоді як в Україні поки що трохи більше ніж $ 150/т. Однак, скористатися вдалою світовою кон’юнктурою підприємствам може перешкодити дефіцит оборотних коштів у зв’язку з невідшкодуванням ПДВ.

Тільки за минулий тиждень м’яка озима пшениця на Чиказькій товарній біржі подорожчала на 8,3% — до $ 219,65/т (це найвища ціна з червня 2009 року). Вчора ціни дещо знизилися — ф’ючерсні контракти з постачанням у вересні укладалися по $ 214/т, повідомило агентство Bloomberg.

Як пише видання, вартість зерна у світі зростає з кінця червня через засуху в країнах Євросоюзу, Росії та Казахстані. Тільки в Росії загинуло 9,6 млн га з 48 млн га посівів. Міністерство сільського господарства Російської Федерації вже знизило прогноз урожаю з 97 млн т до 85 млн т, а експерти вважають, що він не перевищить 56 млн т. Невтішна ситуація і в Казахстані: за даними Інституту кон’юнктури аграрного ринку, врожай цього року буде на третину меншим, ніж у минулому, — 14,5-15,5 млн т. Ситуація на світовому ринку може посилитися через зниження поставок зерна з Канади, де посіви страждають від дощів, і з Австралії — через навалу сарани. Міністерство сільського господарства США за останній місяць знизило прогноз поставок пшениці на світовий ринок в 2010/11 маркетинговому році на 7,5 млн т — до 661 млн т.

В Україні спекотна погода не призведе до втрати врожаю сільськогосподарських культур, заявив вчора начальник Гідрометцентру Микола Кульбіда: "Озимі культури вже завершили або завершують вегетацію, тому нинішні погодні умови їм не страшні. Вони могли б негативно вплинути на кукурудзу, але аграрії останнім часом сіють стійкі до посушливої погоди сорти". Урожай зерна в Україні складе 42,5-43,5 млн т, прогнозує пан Кульбіда. Це навіть трохи вище від прогнозу Мінагрополітики в 42 млн т, зазначає КоммерсантЪ.

Нинішня цінова кон’юнктура дозволяє українським зернотрейдерам вигідно торгувати на світовому ринку, наголошує старший аналітик ІК Dragon Capital Тамара Левченко. "Вартість пшениці в світі зараз понад $ 200/т, а в Україні — $ 155/т", — говорить вона. "З урахуванням зниження обсягів врожаю у світі через посуху ми очікуємо продовження зростання цін на зерно найближчим часом", — зауважує генеральний директор компанії Волари Юрій Гордійчук.

З цієї ж причини сільгоспвиробники почали піднімати ціни. За оцінками пана Гордійчука, за останні два тижні вони зросли приблизно на 20%. "До кінця року ціни на зерно в Україні можуть зрости на 80-160 грн/т, — припускає пані Левченко. — Ми радимо сільгоспвиробникам, які мають потужності зі зберігання зернових, притримати зерно у розрахунку на зростання цін".

Проте, повною мірою скористатися сприятливою світовою кон’юнктурою компаніям заважає дефіцит оборотних коштів. "Більшість зернотрейдерів не можуть збільшити обсяги закупівель через затримки з поверненням ПДВ", — говорить гендиректор Волари. За даними Української аграрної конфедерації, сума простроченої заборгованості з ПДВ перед агропромисловим комплексом складає близько 10 млрд грн.

Підвищення вартості зернових неминуче призведе до подорожчання борошна. "У свою чергу, підвищиться собівартість виробництва хлібобулочних і макаронних виробів", — зазначає директор консалтингової компанії AAA Сергій Наливка.

При зростанні вартості зерна на 80-160 грн собівартість комбікорму зросте на 5-7%, очікує голова асоціації Союз птахівників України Олександр Бакуменко. "У результаті оптові ціни на м’ясо птиці (у собівартості його виробництва комбікорм займає до 60%) можуть підвищитися в середньому на 5%", — говорить він.

За матерiалами: КоммерсантЪ-Украина />  

Читайте также по теме