ГолосUA
11:39 23/08/2010

Україна може виробляти техніку та зброю на експорт — Кінах

Україна здатна виробляти сучасну техніку та зброю не тільки для внутрішніх потреб, а й бути експортером цієї продукції.

Про це заявив народний депутат від Партії регіонів Анатолій Кінах, повідомила прес-служба партії.

За його словами, на одному з найближчих засідань Ради національної безпеки і оборони буде затверджений комплексний пакет заходів зі створення сучасної системи державного управління, реформування і розвитку оборонно-промислового комплексу України.

А. кінах переконаний, що «це дасть можливість Україні позиціонуватись як технічно і технологічно високорозвиненій державі. «Включаючи підсилення через цей напрямок національної безпеки, обороноздатності, оснащення Збройних сил України сучасною технікою та зброєю», – додав депутат.

«Держава повинна мати чітку політику, програми не тільки реформування, а й подальшого розвитку цього потенціалу, який є часткою нашої національної безпеки, обороноздатності, позиціонування у світі як високорозвиненої країни», — пояснив народний політик.

Він вважає, що одним із варіантів розвитку оборонного потенціалу може стати приватне партнерство в цій галузі. «Ці питання, програми неможливо вирішити тільки за рахунок державного бюджету. Тим більше, ми знаємо, в якому він сьогодні складному стані. Весь світ формує ці напрямки на основі сучасного державного приватного партнерства. Однозначно під чітким і суворим контролем держави, бо це — обороноздатність і національна безпека. Виходячи з цього, нам також треба використовувати сучасний світовий досвід, бо сьогодні жодна одиниця спецтехніки і сучасної зброї у світі не виробляється без глибокої кооперації і участі приватного капіталу. Це для України повинно бути основою для подальшого удосконалення», — заявив А. Кінах.

Він додав, що потрібно ухвалити відповідні закони, в тому числі закон про акціонування і приватизацію підприємств оборонно-промислово комплексу. «Необхідно ухвалити низку законів, в тому числі про військово-технічне співробітництво, про оборонні замовлення і деякі інші. Але це не повинно йти всупереч стратегічним інтересам держави, питанням національної безпеки і обороноздатності», — зауважив депутат.

Він також пояснив, що потрібно використовувати всі можливості залучення приватного капіталу для того, щоб Україна розробляла і була спроможною виробляти сучасні техніку та зброю не тільки для внутрішніх потреб — для вітчизняних Збройних сил, а й бути експортером цієї продукції. «Незважаючи на наші проблеми, Україна до сьогоднішнього дня входить в першу десятку найкрупніших світових експортерів спецтехніки і зброї. І ми повинні не тільки зміцнювати ці позиції, але й підвищувати свій статус», — резюмував Анатолій Кінах.

 

Читайте также по теме