ГолосUA
14:51 26/09/2008

Україна може втратити 14 мільярдів кубометрів газу

Нафтогаз України може втратити 14 млрд. кубометрів газу, наявного у газових сховищах. Про це заявив сьогодні уповноважений Президента з міжнародних питань енергетичної безпеки  Богдан Соколов. За його словами, на газовому ринку України склалася критична ситуація. Він нагадав, що 1 лютого поточного року це питання вже розглядалося на засіданні РНБО і за ним було винесено конкретне рішення. “А саме — оздоровити фінансову ситуацію в НАК “Нафтогаз”, збалансувати його бюджет і вийти на переговори стосовно забезпечення балансу газу на 2009-2010 рік вже із нормальною, стабільною ситуацією, вжити також невідкладних заходів урядом України. Але нажаль цього не відбулося. Уряд фактично виніс своє рішення, яке значно погіршило ситуацію. Від чого на сьогодні ми маємо те, що “Нафтогаз” України не фінансований на 9 млрд.”, — сказав Богдан Соколов. />  
За його словами, “у нас закачено 14 млрд метрів кубічних газу у газові сховища, однак за цей газ не проведені розрахунки. А домовленості Президента Ющенка із нинішнім Прем’єр-міністром Путіним ще у лютому цього року ключали в себе, що якщо цей газ не буде оплачений за ціною 179,5$ , то Україна буде змушена повернути цей газ. В цьому випадку наступні закупівлі будуть проводитися за значно вищими цінами”.

На думку Богдана Соколова, це сталося через те, що “уряд не врегулював розрахунки із безпосередніми споживачами газу”.

За його словами, до цього часу переговори з керівництвом російського “Газпрому” велися лише на корпоративному рівні, тоді як вже у серпні вони вже мали бути завершені на урядовому рівні. “Нажаль, президент України, перебуваючи в Нью-Йорку, з преси дізнається, що Прем’єр-міністр зібралася у Москву без погодження деректив. Що насторожує нас задуматися, із чим і з яким завданням вона туди їде і на скільки будуть виконані наші домовленості,” — зазначив Богдан Соколов. 

Читайте также по теме