ГолосUA
18:12 30/12/2009

Україна може втратити майже половину транзиту російської нафти

Україна, яка минулого року прокачала близько 40 млн. тонн російської нафти, найближчим часом може втратити майже 50% нафтового транзиту з Російської Федерації.

Про це повідомило агентство Reuters.

На думку агентства, скорочення транзиту російської нафти через територію України залежатиме від російської влади, яка змушена зменшувати прокачування своєї нафти в західному напрямі у зв’язку з необхідністю наповнення сировиною нового трубопроводу Східний Сибір – Тихий океан (ССТО).

«За інформацією джерел у галузі, в першому кварталі 2010 року лише 30% сировини, що направляється по ССТО, припаде на частку нових родовищ, тоді як решта поставлятиметься зі старих промислів, що неминуче приведе до скорочення прокачування в західному напрямі (через трубопровід «Дружба» по території України і Білорусі – Ред.)», – зазначило агентство.

За даними агентства, постачання російської нафти в першому кварталі 2010 року до Чехії, Словаччини, Угорщини і українського порту Південний скоротяться порівняно з четвертим кварталом поточного року майже на третину – до 5,9 млн тонн нафти.

«У випадку, якщо Росія остаточно припинить постачання Urals через Південний, зниження об’ємів прокачування досягне вражаючих 47,8%, позбавляючи Україну істотної частини транзитних надходжень», – пише Reuters.

Агентство нагадує, що наприкінці минулого тижня «Транснафта» скасувала січневі постачання нафти з Південного. «Незалежно від результату російсько-українських переговорів, нафти для постачання по території України в колишньому обсязі з відкриттям ССТО просто фізично не залишиться, вважають джерела на ринку», – відзначило агентство.

Нагадаємо, Україна і Росія досягли домовленості за умовами транзиту нафти через українську територію до Європи у 2010 році. За даними прес-центру НАК «Нафтогаз України», ставка на транзит нафти через українську територію до Європи у 2010 році підвищена на 30% у порівнянні з поточним роком, а об’єм транспортування по нафтопроводу «Дружба» залишиться на рівні 2009 року – 15 млн. тонн.

 

Читайте также по теме