ГолосUA
14:26 14/08/2010

Україна може втратити права на 50 творінь Глущенка

Україна може позбутися права володіння 50 картинами відомого художника Миколи Глущенка, ринкова вартість яких, за оцінками експертів, становить не менше 2 мільйонів доларів.

11 серпня в Центральний державний архів-музей літератури і мистецтва України прибули судові виконавці та пред’явили рішення Шевченківського райсуду про передачу 50 картин художника Миколи Глущенка його внучці Ларисі, що проживає в США.

Як повідомив директор Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України (ЦДАМЛМ) Леонід Скрипка, картини Миколи Глущенка потрапили до музею в 1979 році. Після смерті художника в дар музею 50 робіт передали його вдова Марія Глущенко і брат. Разом з картинами були віддані мольберти, фарби, пензлі й особисті речі художника — для оформлення меморіальної кімнати-музею.

У 2008 році інтерес до робіт Миколи Глущенка проявила його внучка Лариса Глущенко, яка проживає в США. Вона подала до Шевченківського районного суду Києва позов «про повернення майна з чужого незаконного володіння», в якому йдеться про те, що Л. Глущенко успадкувала авторські права на твори Миколи Глущенка після смерті його дружини, у зв’язку з чим і вимагає повернути їй полотна свого діда.

13 січня 2010 Шевченківський райсуд Києва ухвалив рішення на користь Лариси Глущенко. Керівництво ЦДАМЛМ намагалося опротестувати це рішення в апеляційній та касаційній інстанціях, проте зробити цього не вдалося. 11 серпня у ЦДАМЛМ прибули судові виконавці та пред’явили рішення суду, за яким архів повинен протягом семи днів його виконати, віддавши картини Ларисі Глущенко.

«Онука Глущенко мотивує свою вимогу тим, що передача картин в 1979 році оформлялася за актом, у якому не вказано, передаються вони в дар або на тимчасове зберігання. У документах написано «передається для оформлення кімнати музею», — сказав виданню Л. Скрипка. — Але державний архів — це не комора, вибачте. Ми не здійснюємо тимчасового зберігання картин. Навіть якщо архів бере щось на тимчасове зберігання, то в документах вказуються умови та термін, а у нас ці картини вже більше 30 років».

Архівісти впевнені, що Л. Глущенко проявила інтерес до робіт діда перш за все через їхню високу ринкову вартість. За своє життя Микола Глущенко написав від 5 тис. до 10 тис. художніх творів. В середньому одна його картина коштує 20-50 тис. дол.

«Його роботи зберігаються в різних музеях на всій території України. У нас 50 таких робіт, ринкова вартість полотен становить не менше 2 мільйонів доларів», — додав Л. Скрипка.

Усі підозри в тому, що Л. Глущенко діє з корисливих мотивів — в надії вигідно перепродати роботи діда, — її адвокат Ольга Піддубна спростовує.

«Звинувачення в тому, що ми діємо в інтересах якихось колекціонерів, є необгрунтованими. Про приватних колекціонерів, які хотіли б отримати картини Глущенка, я не чула і нічого не знаю», — заявила О. Піддубна.

За її словами, перш ніж звернутися до суду і вимагати повернення картин, Лариса Глущенко мала намір домовитися з музеєм. «Ми намагалися врегулювати цей конфлікт — пропонували внести до ЦДАМЛМ благодійний грошовий внесок і навіть залишити кілька полотен в подарунок, але вони відмовилися, після цього ми змушені були звернутися до суду. Картини були передані вдовою Глущенко архіву в безстрокове безоплатне користування, а такий договір розривається після смерті тієї сторони, яка передала майно. Юридично у архіву немає підстав утримувати картини».

Микола Петрович Глущенко — український художник. Глущенко працював у різних мальовничих жанрах. Найвідоміші — рання серія «Берлінські етюди» (1939), цикли документальних пейзажів післявоєнного Києва (1944), картини: «Март на Дніпрі» (1947), «Київська осінь» (1950), «Відлига» (1956), «Зимове сонце »(1956),« Весна в Карпатах »(1957),« Весна під Києвом »(1961),« Травневий цвіт »(1971),« Травень »,« Сонце на море »(1974), цикли пейзажів з подорожей по Італії, Франції, Бельгії, Швейцарії та багато інших.

Більше тридцяти років мистецтво Глущенко було безпосередньо пов’язане з Україною. Глущенко був нагороджений орденом Трудового Червоного Прапора, мав звання Народного художника України і Народного художника СРСР, був лауреатом Держ. премії ім. Т. Г. Шевченка. Картини майстра знаходяться в багатьох українських і зарубіжних музеях і приватних колекціях.  

За матеріалами: Коммерсант-Україна

 

Читайте также по теме