ГолосUA
12:00 07/12/2010

Україна не бойкотує вручення Нобелівської премії — Герман

 

Офіційний представник України не зможе взяти участі у церемонії вручення Нобелевської премії миру, оскільки перебуватиме в Києві на плановій службовій нараді.

 

Про це заявила заступник глави адміністрації президента Ганна Герман.

 

“Запрошення на церемонію вручення Нобелевської премії не надходило нікому із представників офіційної влади в Україні”, — сказала Г. Герман.

 

При цьому вона зауважила, що Нобелевський комітет традиційно надсилає такі запрошення послам, які акредитовані в Норвегії. “Але оскільки посол України у п’ятницю, 10 грудня, буде присутній на нараді послів у Києві, він насправді не зможе взяти участь у церемонії, що проводитиме Нобелевський комітет”, — зазначила Г. Герман.

 

Г. Герман заявила, що Україна не бойкотує вручення Нобелівської премії. “Україна не бойкотує. Ми не робили жодних демонстрацій, жодних заяв”, — сказала вона, додавши, що український посол усе-таки отримав запрошення на церемонію.

 

У свою чергу директор департаменту інформаційної політики МЗС України Олег Волошин також заявив, що у відмові України відвідати церемонію вручення Нобелевської премії миру немає ніякого політичного контексту. За словами О. Волошина, як правило в цій церемонії бере участь посол країни, який акредитований саме в Осло. Однак цього разу посол України у Норвегії у день вручення нагороди має перебувати в Києві, де буде проходити координаційна нарада керівників дипломатичних представництв.

 

Нагадаємо, Норвезький Нобелівський комітет повідомив, що Китай і ще 18 країн відхилили запрошення відвідати церемонію вручення Нобелівської премії миру цієї п’ятниці. Серед країн, які пропустять церемонію, є й Україна. Крім того, не поїдуть представники Афганістану, Ірану, Іраку, Казахстану, Пакистану, Росії, Сербії. Цю премію вручатимуть китайському дисидентові Лю Сяобо. За даними Нобелівського комітету, причини, через які ці країни вирішили пропустити церемонію, “різні”.

Тим часом, речник китайського Міністерства закордонних справ заявив, що ті, хто підтримує вручення премії миру Лю Сяобо, є “клоунами”, які беруть участь у фарсі. Як повідомили в Нобелівському комітеті, Китай провів безпрецедентну кампанію, щоб дипломатичні представники не поїхали на церемонію вручення премії дисидентові, який відбуває 11-річний термін ув’язнення.

 

За матеріалами: Радіо Свобода, УНІАН, Українська правда

 

Читайте также по теме