ГолосUA
13:44 17/07/2009

Україна не має навігаційного обладнання для повного контролю свого морського простору

Україна відповідає за свій морський простір, але де-факто не має для цього інструментів та навігаційного обладнання — після розпаду СРСР їх забрала Росія.

Про це на прес-конференції повідомив директор міжнародних програм Центру Разумкова Валерій Чалий, передав кореспондент ГолосUA.

За його словами, фактична більшість навігаційного обладнання, що здійснює контроль морського простору Чорного моря, знаходиться в Криму під впорядкуванням Російської Федерації.

“Ця ситуація ненормальна, оскільки не відповідає міжнародному регулюванню та міжнародним стандартам”, — наголосив експерт.

Чалий відзначив, що обладнання опинилось у Росії після підписання угод про дислокацію Чорноморського флоту. Маяки та інша навігація, за цими угодами, була залишена РФ, а вирішення цієї ситуації відклали на потім.

“Сьогодні є позиція записана в угоді, що треба діяти відповідно до законів України, але Російська сторона наполягає на те, що це має бути привід для врегулювання міжнародним законодавством”,- відзначив Чалий. І додав, що таким чином ситуація із врегулюванням спірної ситуації навколо кримської навігації залишається у статусі-кво, що вигідно Росії.

К.Коваленко

 

Читайте также по теме