Даниил Кляхин
12:49 20/02/2011

Україна не постраждає через «Північний потік» — «Газпром»

«Газпром» не буде скорочувати постачання газу до Європи через Україну і Білорусь після запуску газопроводу «Північний потік».

Про це заявив голова російського газового холдингу Олексій Міллер, повідомили власному кореспонденту ГолосUA у прес-службі «Газпрому».

«У даний час так питання не стоїть. Це поставки, які будуть здійснюватися за новими контрактами, для нових споживачів», — заявив О. Міллер, пояснивши, що обсяги транзиту газу через Україну та Білорусь залишаться незмінними.

За словами посадовця, одержувачами будуть традиційні споживачі на німецькому ринку, з якими «Газпром» має багаторічний досвід співпраці.

При цьому, наголосив О. Міллер, тестові поставки газу по «Північному потоку» розпочнуться вже навесні цього року. «Будівництво газопроводу планується закінчити в травні цього року і, відповідно, почнуться випробування», — зауважив голова «Газпрому».

Він додав, що тестові будуть входити до обсягів постачань, які здійснюються на основі довгострокових контрактів.

Як повідомляв ГолосUA, рішення про будівництво газопроводів «Північний потік» та «Південний потік» було ухвалене Росією для мінімізації ризиків експорту газу до Європи через так звані «газові війни» з Україною. Газопровід «Північний потік», в будівництві якого беруть участь російська держмонополія «Газпром», німецькі енергохолдинги BASF і E.ON, а також голландська компанія «Gasunie», планується запустити в четвертому кварталі 2011 року.

Читайте также по теме