ГолосUA
18:40 07/06/2010

Україна не повинна сильно постраждати від побудови Росією обхідних газогонів – експерт

Україна не повинна сильно постраждати від побудови Росією обхідних газогонів.

Таку думку висловив старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізуллін у коментарі кореспонденту ГолосUA.

«Безумовно, погано, що роль України як головного транзитера між Росією та Євросоюзом зменшується. Водночас, я не думаю, що Україна дуже сильно фінансово постраждає від цього, оскільки обсяг споживання газу у ЄС є досить великий, і Nord Stream не замінить собою повністю українську трубу. Тому я вважаю, що Україна на найближчі 10-15 років буде найбільшим транзитером російського газу до Європи. Те, що у обхід України йдуть газогони, з одного боку погано, але з іншого – за певного сценарію усі будуть «при роботі», — наголосив він.

За словами експерта, з цим пов’язано питання, чи буде суттєво збільшувати споживання газу Європейський Союз. «Є різні прогнози щодо цього – песимістичні, оптимістичні. Якщо ЄС буде сильно збільшувати споживання газу, тоді і українська труба, і всі обхідні труби будуть заповнені, бо це великий ринок і у Росії є достатньо газу, аби це зробити, за умов успішного розвитку нових Сибірських родовищ», — підкреслив він.

На думку І. Газізулліна, Росія ні за яких обставин не відмовиться від побудови газогону Nord Stream в обхід української території. «Це політичний проект, у рамках співпраці Росії і Німеччини. І політична, і економічна підтримка цього проекту буде і вже є дуже потужна».

Нагадаємо, як повідомило видання "Дело" з посиланням на матеріали до зборів російського концерну, "Газпром" дасть кредиторам Nord Stream гарантії заповнення газопроводу в розмірі, що перевищує вартість проекту. Гранична сума гарантій — 12,1 млрд. євро.

І. Носальська />  

Читайте также по теме