Україна не здатна утримувати жінок пенсійного віку 25 років — експерт

Підвищення пенсійного віку для жінок в Україні розвантажить фінансову систему, оскільки вона не здатна оплачувати пенсію протягом 25 років.

Про це сказав науковий співробітник відділу фінансів реального сектору Інституту економіки і прогнозування НАН України Анатолій Федоренко на прес-конференції, передав кореспондент ГолосUA.

За словами експерта, пенсійний вік в 55 років для жінок встановлений лише в декількох країнах. “Такий рівень пенсійного віку є лише в Росії, в Білорусі, в деяких інших країнах. Однак в розвинутих європейських країнах пенсійний вік значно вищий. Водночас в Європі спостерігається низькі темпи народжуваності, збільшення кількості людей пенсійного віку і поглиблення дисбалансу між працюючими і тими, хто вже на пенсії”, — сказав він.

У зв'язку із цим, практично в усіх країнах Європи запланували ще більше підвищення пенсійного віку для жінок. “Жінка, яка досягла 55-річного віку може прожити ще 25 років, але утримувати протягом 25 років наша фінансова система не спроможна. Тому я вважаю цілком доречним підвищення пенсійного віку для жінок на 5 років”, — наголосив експерт.

Водночас за словами А. Федоренка, згідно статистичних даних досліджень, які проводилися серед країн Європи, збільшення тривалості трудової діяльності на 5 років означає, що тривалість життя жінок виросла на 3 роки.

Читайте также по теме