ГолосUA
06:22 21/04/2010

Україна обміняє «Антонова» на дешевий газ

Україна не втрачає надії домогтися від «Газпрому» зниження цін на газ. Натомість Росія може отримати контроль в українському авіабудівному концерні «Антонов».

Сьогодні президент Дмитро Медведєв зустрінеться в Харкові з українським колегою Віктором Януковичем. Планується підписання угод щод газу, говорить джерело, близьке до Кремля, але деталі не розкриває. У п’ятницю Білий дім повідомив про досягнення певних "домовленостей" з цієї проблеми. А джерела, близькі до Кабінету міністрів України, говорили, що чекають 20-25%-ої знижки до ціни газу на 2010 р. Це може коштувати Газпрому до $ 3 млрд виручки.

Але торг тривав аж до вчорашнього вечора: спочатку була нарада у віце-прем’єра Ігоря Сечіна, потім до прем’єр-міністра Володимира Путіна приїхав український колега Микола Азаров. Чим завершилися їхні переговори — на момент підписання номера до друку відомо не було. "Зниження ціни [на газ] і пільги можливі, але ми повинні розуміти, що ми отримаємо натомість від наших українських партнерів", — сказав І. Сечін.

Одна з розмінних монет — контроль в українському авіабудівному концерні «Антонов», виробника популярних на пострадянському просторі Ан-148 (портфель замовлень до 2025 р. оцінюється в 130 літаків, сказав вчора гендиректор ІФК Олександр Рубцов), а також транспортних Ан-70 і Ан -124 (Руслан). Про це йдеться в проекті угоди Росії та України. Документ передбачає, що Україна передасть Об’єднаній авіабудівній корпорації (ОАК) 50% + 1 акція «Антонова», отримавши натомість частку в російській компанії. Її розмір буде визначено після незалежної оцінки. Всі рішення повинні прийняти не пізніше, ніж 1 серпня 2010 року, наголошується в документі.

ОАК дійсно може отримати частку в «Антонові», сказало джерело, близьке до Ради директорів російської корпорації: пакет може бути як контрольний, так і вищий, варіантів угоди багато, говорить він.

Оцінити «Антонова» експерти не беруться, ОАК коштувала вчора на ММВБ 67,5 млрд руб. І за контроль у «Антонові» Україна, швидше за все, отримає лише міноритарну частку ОАК, вважає аналітик ВТБ капіталу Олена Сахнова.

Ще наприкінці 2006 року прем’єр-міністр України Віктор Янукович готовий був розплатитися з Москвою за збереження пільгових цін на газ допуском російських держкомпаній до приватизації українського авіапрому і енергетики. Але через відставку В. Януковича до операцій так і не дійшло.

Представники ОАК, «Газпрому,» Білого дому і прес-служби Кремля від коментарів відмовилися. Отримати коментарі представників Азарова і «Антонова» не вдалося.

За матеріалами: «Ведомости», «Корреспондент.net».

 

Читайте также по теме