ГолосUA
06:56 03/11/2010

Україна перебирає головування у Парламентській Асамблеї Чорноморського економічного співробітництва

 

Сьогодні Україна перебирає головування у Парламентській Асамблеї Чорноморського економічного співробітництва (ПАЧЕС).

Донині в цій організації головувала Туреччина. Сьогодні спікер турецьких Народних зборів Мехмет Алі Шахін передасть повноваження у ПАЧЕС голові Верховної Ради України Володимиру Литвину.

Експерт-міжнародник Григорій Перепелиця розповів Радіо Свобода, що участь у цьому об’єднанні є важливою для диверсифікації зовнішіх контактів України.

«Головування України в ПАЧЕС до певної міри компенсує наш провал суб’єктності в Чорноморському регіоні, а також втрату лідерства в ГУАМ. Переважна більшість країн ПАЧЕС є членами Євросоюзу. Це має розглядатися Україною як додатковий коридор нашої європейської інтеграції», – твердить Григорій Перепелиця.

Експерт також відзначає, що співпраця в рамках ПАЧЕС значно відрізняється від методів роботи в рамках СНД: «Перевага цього об’єднання у тому, що тут, на відміну від СНД, Росія є лише одним із учасників. Закони міжнародних відносин такі – якщо ви маєте асиметричні відносини, скажімо, з Росією, то тоді варто вибудовувати з нею стосунки не в рамках двосторонніх угод, а в рамках багатосторонніх».

Організація ПАЧЕС об’єднує парламенти 12 держав – Албанії, Азербайджану, Болгарії, Вірменії, Греції, Грузії, Молдови, Румунії, Росії, Сербії, Туреччини та України. Ще 5 країн – Франція, Німеччина, Словаччина, Ізраїль та Єгипет є спостерігачами в ПАЧЕС.

За матеріалами: Радіо Свобода

Читайте также по теме