ГолосUA
17:51 25/01/2010

Україна поки що залишилася без посади віце-президента ПАРЄ

Україна поки що залишилася без посади віце-президента Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) через суперечки у складі парламентської делегації.

Про це кореспонденту ГолосUA повідомив член Постійної делегації Верховної Ради України в ПАРЄ, народний депутат від БЮТ Сергій Соболєв.

Він зауважив, що квота віце-голови ПАРЄ залишається за Україною до наступної сесії Асамблеї, а поки що саме українська делегація повинна визначитися, кого делегувати на цю посаду.

«Перевибори голови національної делегації повинні відбуватися щороку. Це робиться для того, щоб не було представництва лише однієї політичної сили чи однієї особи. У нас, на жаль, з моменту затвердження делегації (а це понад два роки тому) такої ротації не відбувалося. Ми не просто не переобирали голову — депутата від Партії регіонів Івана Попеску — але й ініціативи про скликання таких зборів не було. Саме тому низка депутатів вимагала скликати повноважні збори, де був би представлений кворум, і вирішити це питання», — пояснив Соболєв.

При цьому політик повідомив, що в українській делегації ВРУ в ПАРЄ було зібрано 13 підписів під вимогою скликати такі збори, але коли цього так і не відбулося, депутати шляхом збирання підписів відкликали Івана Попеску з цієї посади, про що поінформували керівні органі Асамблеї.

«Ми ж, натомість, із здивуванням дізналися, що без будь-яких зборів голова делегації Попеску направив лист, в якому сам себе рекомендував на посаду віце-голови ПАРЄ», — зауважив С.Соболєв.

Депутат висловив сподівання, що, швидше за все, ці питання будуть вирішені одразу після закінчення зимової сесії ПАРЄ. «Зараз формально обов’язки в.о. голови української делегації виконує Ольга Герасим’юк, але ми все ж повинні зібрати збори й обрати нарешті легітимне керівництво нашої делегації», — наголосив Сергій Соболєв.

О. Звенигора

 

Читайте также по теме