ГолосUA
15:05 28/10/2010

Україна поступається ЄС в якості сільгосппродукції — експерт

 

face="Arial, sans-serif">
size="3">Занепокоєння України відносно вимог ЄС для створення зони вільної торгівлі у питанні сільськогосподарської продукції не є достатньо аргументованим.

 

face="Arial, sans-serif">
size="3">Про це в інтерв’ю ГолосUA заявив керівник Центру соціально-економічних досліджень "CASE Україна" Дмитро Борчук.

 

face="Arial, sans-serif">
size="3">За словами експерта, на даний момент в Євросоюзі існує певна політика, згідно з якою європейці підтримують своє сільськогосподарське виробництво за допомогою субсидування цін. І на переконання Боярчука, європейці будуть захищати свій ринок сільгосппродукції. Для України, окрім того, не вигідно експортувати м’ясну та молочну продукцію через часові фактори.

 

face="Arial, sans-serif">
size="3">Окрім того, як розповів економіст, в Україні дана продукція загалом дешевша, аніж у Європі, оскільки якість української продукції значно поступається європейській.

 

face="Arial, sans-serif">
size="3">«Основні причини, чому Україна не може експортувати свою продукцію – це цінові характеристики та характеристики санітарних норм. Якість нашої продукції не відповідає європейським стандартам. Крім того, що потрібно мати якісь сертифікати, щоб цю продукцію експортувати. А значить – потрібні державні інвестиції. А цього ще поки ніхто не зробив. Тут треба розуміти, де Україна поступається і дає заробити європейцям, і де європейці дають заробити Україні», — зазначив Боярчук.

 

face="Arial, sans-serif">
size="3">Як уже повідомляв ГолосUA, Україна має низку зауважень до позиції Європейського Союзу стосовно переговорів про створення зони вільної торгівлі. Прем’єр-міністр України Микола Азаров висловив невдоволення щодо вимог ЄС до України в питаннях відмови від експортних субсидій у двосторонній торгівлі. Крім того, Україна просить відмовитися від механізму ввізних цін на сільськогосподарську продукцію. На переконання українського прем’єра, встановлення таких цін одразу робить нашу продукцію неконкурентоспроможною на ринку.

 

face="Arial, sans-serif">
size="3">Я. Солонська

Читайте также по теме