ГолосUA
07:12 26/12/2008

Україна потрапила до десятки експортерів «живого товару»

Україна входить до групи десяти країн, жителі яких найчастіше стають жертвами незаконного бізнесу з торгівлі людьми, — за цим показником нашу країну прирівняли до Молдови, Таїланду і Нігерії.  

Про це йдеться у звіті департаменту боротьби з наркотиками і злочинністю ООН, повідомила газета «Дело». />  
За даними Міжнародної організації міграції (МОМ), починаючи з 1991 року близько 100 тисяч українців стали жертвами торгівлі людьми. Більша частина з них піддалася трудовій експлуатації. У першій трійці країн, куди найчастіше везуть наших людей, — Росія, Туреччина і Польща.
 
На думку представників МОМ, причиною такого стану справ є економічні проблеми та високий рівень безробіття серед молодих жінок.
 
Радник міністра внутрішніх справ Катерина Левченко заявила, що в Україні не стільки проблема високого рівня безробіття, як низької заробітної плати. Тому багато українців відправляються за кордон на заробітки. «Майже у всіх країнах працевлаштування не є законним, унаслідок чого з’являється підґрунтя для торгівлі людьми», — пояснила вона.
 
У той же час існує категорія громадян, які добровільно погоджуються на кабалу. «Люди, маючи фінансові проблеми, розуміючи, що вони на межі виживання, навмисно або через незнання погоджуються на спокусливі пропозиції і стають об’єктом купівлі-продажу», — зазначив голова правління Міжнародної ліги захисту прав громадян України Едуард Багіров.
 
Проте експерт наголосив, що цього року правоохоронці почали краще боротися з торгівлею людьми: у порівнянні з минулим роком кількість вивезених за кордон людей зменшилася на 10-15%.
 
Але в майбутньому міліціонери прогнозують погіршення ситуації через фінансово-економічну кризу. Через неї також може бути скорочене фінансування підрозділів МВС, які займаються цією проблематикою.
 
Крім того, негативний прогноз обумовлений чемпіонатом з футболу ЄВРО-2012. «Україна може стати країною, куди ввозять громадян. Велика спортивна подія і досвід інших країн показують, що під час таких численних заходів активно зростає проституція, торгівля людьми», — зазначила Катерина Левченко.
 
На сьогодні, за оцінками ООН, у нас цей показник середній. До України нелегально привозять громадян з Росії, Білорусі і Таджикистану.

 Ялтинський міський суд засудив мешканку Сімеїзу за торгівлю людьми до 8-ми років позбавлення волі. Підсудна переправила до Туреччини 12 дівчат у віці від 15 до 20 років.
 
А в березні у Донецькій області було затримано жінку, яка протягом кількох років у складі організованої злочинної групи переправляла до Москви за чужими паспортами неповнолітніх дівчат для занять проституцією. Для цього зловмисниця не раз використовувала документи вже переправлених раніше в столицю Росії українських дівчат зі схожою зовнішністю.

 

Читайте также по теме