ГолосUA
11:57 29/07/2009

Україна потребує налагодження ринку донорства — трансплантолог

Розвиток ринку трансплантації органів і тканин в Україні потребує термінового налагодження для покращення якості надання допомоги важкохворим.

Таку думку висловив під час круглого столу “Майбутнє трансплантології в Україні: загрози та перспективи розвитку галузі” завідуючий відділу трансплантації нирки Національного інституту хірургії і трансплантології Рубен Заграбян.

Він повідомив, що операції по пересадці органів не тільки подовжують життя пацієнтів, покращують його якість, а ще й мають економічні переваги, зокрема при пересадці нирки. “Доведено, що трансплантація нирки має багато переваг порівняно з гемодіалізом. Це покращення якості життя, подовження його терміну, і державі трансплантація нирки обходиться дешевше, ніж лікування хворого за допомогою гемодіалізу. На мій погляд, було би раціонально розвивати той метод лікування, який має економічні переваги”, — сказав Рубен Заграбян.

За словами фахівця, в Україні нараховуються наразі тисячі пацієнтів, що потребують пересадки органів або тканин, а трансплантологічні втручання добре відпрацьовані у всьому світі і дозволяють отримати гарні результати.

Розвиток трансплантації в Україні, на думку Заграбяна, можливий лише за умов, коли суспільство повернеться обличчям до цієї проблеми.

Загалом, на перше півріччя 2009 року в Україні здійснено 70 операцій з трансплантації нирки.

І. Носальська

 

Читайте также по теме