ГолосUA
18:27 26/05/2010

Україна повинна ратифікувати угоду про передачу Росії власності СРСР — експерт

Україна повинна ратифікувати угоду про передачу Росії власності колишнього СРСР за кордоном.

Про це сказав заступник директора Центру Разумкова Валерій Чалий, передав кореспондент ГолосUA

"Україна повинна ратифікувати угоду про передачу Росії власності колишнього СРСР за кордоном,але тільки після надання РФ даних про структуру цієї власності. Питання треба закривати, але не автоматично прийнявши позицію Росії”, — сказав він.

Валер й Чалий нагадав, що наприкінц 1991 року між незалежними державами, що утворилися на пострадянському просторі, був підписаний багатосторонній договір про правонаступництво щодо зовнішнього державного боргу та активів СРСР.

"У 1994 році мі ж Україною Росією було підписано угоду, так званий "нульовий варіант", яка передавала право на активи борги колишнього УРСР Росії . Проте Верховна Рада не ратифікувала цю угоду, прийнявши в 1997 році постанову про порядок ратифікації "нульового варіанту"." — сказав він.

"Що таке активи СРСР? Це рухоме нерухоме майно СРСР за межами території, золотовалютні фонди та резерви, інвестиції за кордоном, будь-як фінансові зобов’язання стосовно СРСР інших держав … Говорилося про розподіл, але при цьому не було проведено жодного міжнародного аудиту ", — відзначив експерт.

Він наголосив — таким чином постановою чітко визначалося, що неможливо ратифікувати цю угоду, не маючи чіткого уявлення про те, як саме це активи.

"Я думаю, Україна як передбачуваний партнер не буде ставити питання в план повернення назад. Вже пройшов час, Рос я виплатила борги СРСР. Але Рос я як друг, партнер, настільки стратегічно мисляча на українському напрямку, повинна показати, про що ми говоримо — про як активи, про як пасивах ", — вважає Валерій Чалий.

О. Каретнікова. />  

Читайте также по теме