ГолосUA
14:18 05/05/2010

Україна повинна взяти курс на побудову конкурентної моделі управління ГТС — експерт

Україна повинна взяти курс на побудову ліберальної або конкурентної моделі управління газотранспортною системою.

Таку думку висловив експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут в ефірі програми «РозворотUA», спільного проекту інформаційного агентства ГолосUA та радіо «Ера-FM».

«Безумовно, Росію цікавлять стратегічні об’єкти в українській економіці. Не лише стратегічні з точки зору внутрішньої оцінки, а і в питанні включення цих елементів до складу транснаціональних серйозних компаній, які будуються в Росії. Курс Росії на побудову державного капіталізму, де поєднуються приватні та державні інтереси, реалізується і у взаємовідносинах із більш слабкими (країнами — ред.), у даному випадку і у взаємовідносинах із Україною», — сказав експерт.

За словами експерта, на відміну від Росії, для України, яка володіє певними особливостями ринку, більш вигідною є ліберальна або конкурентна модель. «Це модель, у якій вирощуються не стільки монополісти, скільки компанії, які зможуть конкурувати за ту роль, з якою вони можуть впоратися найкращим чином. Якщо у нас є конкурентна модель газотранспортної схеми, якщо вона володіє особливим потенціалом, ми повинні серйозно задуматися, як зробити так, щоб на базі цієї газотранспортної системи виникла самостійна компанія, здатна змінити свою стратегію, здатна цю стратегію реалізовувати, здатна зацікавити всіх партнерів, які можуть бути учасниками реалізації цієї стратегії», — підкреслив О. Нарбут />  

Читайте также по теме