ГолосUA
16:13 19/08/2010

Україна придбала 10% акцій російського центру зі збагачення урану

Український державний концерн "Ядерне паливо" підписав з російською держкорпорацією "Росатом" договір про купівлю 10% акцій Міжнародного центру зі збагачення урану на базі Ангарського електролізно-хімічного комбінату, йдеться в повідомленні українського концерну.

Остаточне завершення процедури з придбання акцій ВАТ "МЦЗУ", як очікується, відбудеться в жовтні 2010 року, після проведення оплати акцій, яка буде проведена після отримання ГК "Ядерне паливо" індивідуальної ліцензії на здійснення інвестицій за кордоном.

"Підписання договору відбулося після завершення ГК "Ядерне паливо" і держкорпорацією "Росатом" низки підготовчих заходів. Останнім кроком російської сторони з підготовки до підписання договору було рішення на початку серпня Наглядової ради" Росатома "щодо зміни умов участі в статутному капіталі ВАТ" МЦЗУ "шляхом продажу акцій", говориться в повідомленні.

У місті Ангарську (Іркутська область) у 2007 році, для практичного розвитку цієї російської ініціативи, був створений пілотний Міжнародний центр зі збагачення урану (МЦЗУ) на базі Ангарського електролізного хімічного комбінату зі збагачення урану (АЕКХ).

Уряд РФ запропонував створити гарантійний фізичний запас низькозбагаченого урану (НОУ) в 120 тонн у формі UF6 із ступенем збагачення в межах від 2,0% до 4,95%. Планується, що він буде зберігатися в МЦЗУ під гарантіями МАГАТЕ, витрати на застосування яких буде нести Росія.

Запас призначений для держав-членів МАГАТЕ, що зазнають перебоїв в постачаннях НОУ.

У даний момент 90% акцій МЦЗУ належать Росії, 10% — Казахстану.

 За матеріалами: РИА Новости

Читайте также по теме