Леся Дубенко
17:56 28/02/2011

Україна — приклад того, що революції нерідко зазнають краху: огляд західних ЗМІ

Минулого тижня західна преса писала, зокрема, про стан демократії в Україні, а також проти відхилення   позову бізнесмена Дмитра Фірташа проти української газети.

Американське видання “The Washington Post” (http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2011/02/22/AR2011022206333.html) вважає, що Україна приклад того, як демократична революція зрештою програла. „Для всіх, хто стежить за подіями в Єгипті маленьке нагадування: демократичні революції навіть в разі їхньої перемоги слід відстоювати ще багато років після того, як радісний натовп полишає вулиці протесту. Авторитарні сили можуть перегрупуватися і навіть скористатися демократичними інститутами для повернення влади. Врешті свобода знову почне помирати і Україна тому — яскравий приклад ”, — пише газета.

За  версією газети, поки увага Заходу прикута до захоплюючих повстань на Близькому Сході, європейська держава, яка ще нещодавно була маятником демократії в Східній Європі, потихеньку втрачає свої демократичні інститути.  „Утиски опозиції, придушення свободи слова, занадто тісна співпраця із Росією – все це свідчить, що Україна знову повертається до авторитарного режиму і досягнення помаранчевої революції потихеньку відходять у минуле. Демократія очевидно програє владі Януковича”, — стверджує “The Washington Post” та додає, що США слід звертати більше уваги на події в Україні.

Тим часом німецьке видання “Neue Zuercher Zeitung” (http://www.nzz.ch/nachrichten/kultur/aktuell/die_unfaehigkeit_zu_trauern_1.9661882.html) звернулося до теми Голодомору. „Після того, як до влади прийшли помаранчеві, вони  почали проводити таку політику, яка, зокрема, сконцентрувалася довкола визнання однієї із найбільших трагедій ХХ-го сторіччя Голодомору 1932-33 років геноцидом українського народу. Віктор Ющенко та його колеги активно нав’язували цю точку зору за кордоном і в більшості випадків їм це успішно вдавалося ”, — пише газета. Вона нагадує, що в 2008-му році російський президент застеріг своїх колег із колишніх союзних республік у секретних посланнях до них проти того, щоб вони визнавали Голодомор в Україні геноцидом, як того прагнула влада Києва.

„Однак в минулому році після перемоги на президентських виборах Віктора Януковича українська влада  стала відсторонюватися від інтерпретації Голодомору як геноциду, таким чином підіграючи Москві. Остання ж в свою чергу продовжує інтерпретувати історію винятково у власному світлі: найсвіжіший приклад це виступ Путіна під час меморіальних заходів із вшанування пам”яті польських солдат, розстріляних під Катиню. Навіть на  такому урочистому заході він згадав про поляків тільки у другу чергу, присвятивши основну частину радянським жертвам сталінських репресій. Нездатність Росії визнавати та оплакувати провини – це унікальний феномен сучасності”, — зазначає видання.

Натомість головною темою для британського видання “The Financial Times” (http://blogs.ft.com/beyond-brics/2011/02/24/ukraine-free-speech-vs-firtash/) став позов відомого українського олігарха Дмитра Фірташа, який британський суд відхилив.

Газета вважає, що правозахисники та підприємці мають бути задоволені відхиленням позову Фірташа. „Журналісти, письменники та захисники свободи ЗМІ мають бути задоволені ухваленим цього четверга рішенням британського судді про відхилення позову українського олігарха Дмитра Фірташа, який звинуватив видання “Kyiv Post” у наклепі ” , — зазначає видання.

Газета переконана, що підприємці також мають бути задоволені рішенням судді Високого суду Джона Леслі, який відхилив позов Фірташа, як такий, що не має відношення до британського законодавства. „Рішення Леслі ускладнить подальше використання іноземними позивачами суворих законів Великобританії стосовно наклепу, зокрема, в пресі”, — пише “The Financial Times”.

Більше того “FT” вважає, що відхилення цього позову має покласти край традиції іноземних громадян ініціювати судові процеси на території Британії — так званому „юридичному туризму”. „Адвокат газети Марк Стефенс після слухань наголосив, що це один із найгірших випадків „юридичного туризму”, який він зустрічав за останні роки, адже даний позив стосується українського олігарха, української газети і носить суто внутрішньополітичний характер. Він не має жодного відношення до Великобританії і суддя Леслі абсолютно справедливо відхилив його”, — зазначає видання. За його оцінкою, з огляду на таке рішення, у британської влади буде ще один привід звернути увагу на доцільність існування "юридичного туризму" на території країни.

Заступник прем'єр-міністра Великобританії Нік Клегг вважає за необхідне ухвалення законопроекту, який би поклав край "юридичному туризму" до кінця травня 2012 року, не зважаючи на те, що серед адвокатів є дуже багато противників даної ініціативи, адже це для них дуже прибутковий бізнес.

Нарешті німецьке видання “Berliner Zeitung” (http://www.berlinonline.de/berliner-zeitung/archiv/.bin/dump.fcgi/2011/0223/politik/0016/index.html) звернуло увагу на тривалий процес над Іваном Дем”янюком, який, як відомо, звинувачується у сприянні масовому вбивству євреїв в концтаборі "Собібор". Газета пише, що тепер Дем”янюк погрожує голодуванням. "Дем”янюк вимагає, аби суд розглянув доводи, які ніби-то виправдовують його. В іншому разі він погрожує голодуванням", — зазначається у публікації.

Іван Дем”янюк вимагає суд розглянути документ із архівів КДБ під номером 1627, який ніби-то виправдовує його та доводить, що головний речовий доказ судового процесу — службове посвідчення, в якому написано про його відрядження до табору "Собібор" — є підробкою. "Суд над Дем”янюком триває вже багато місяців і він вважає, що процес є політичним та показовим", — зазначає газета.

Читайте также по теме