ГолосUA
14:55 05/04/2010

Україна приєднається до Глобальної навігаційної супутникової системи

Національне аерокосмічне агентство України та російське Федеральне космічне агентство (Роскосмос) узгодили угоду щодо приєднання України до Глобальної навігаційної супутникової системи (ГЛОНАСС).

Про це кореспонденту ГолосUA повідомили у прес-службі Роскосмосу.

ГЛОНАСС – російська супутникова система навігації. Розробки з її створення почалися на замовлення Міністерства оборони ще у 1982 році, коли на орбіту був виведений переший радянський навігаційний супутник. В наукових роботах брали участь наукові інститути кількох радянських республік, у тому числі й Харківський науково-дослідний інститут радіотехнічних вимірів. В 1993 році Росія офіційно повідомила про створення системи. Зараз до неї входять 24 супутника на орбіті Землі, які водночас охоплюють 98 відсотків території планети.  

Головні застосування системи ГЛОНАСС – у керуванні руху транспорту, зв’язку, орієнтуванні, картографії. Зокрема, приймачі-навігатори системи встановлені на автобуси та тролейбуси у багатьох російських містах, спеціальні автомобілі. А під час останніх виборів у Росії ними були оснащені автомобілі, які перевозили бюлетені з дільниць до виборчих округів – для стеження за їх рухом.

Зацікавленість у цій системі вже висловили кілька держав. Зокрема, Індія, Казахстан та інші країни СНД. Приєднання до ГЛОНАСС України заплановане на 2010 рік.   />  
Д. Кляхін

 

Читайте также по теме