ГолосUA
07:00 07/06/2010

Україна робить перші кроки на шляху до участі в антипіратській місії ЄС

Найближчим часом Україна скерує свого представника до штабу антипіратської місії Європейського Союзу «Аталанта». />  

Про це заявив міністр оборони України Михайло Єжель під час зустрічі з німецьким послом.

За його словами, керування офіцера для роботи в штаб «Аталанти» – це лише перший крок. Він висловив сподівання, що в подальшій перспективі участь в антипіратській операції ЄС візьме українській військовий підрозділ.

Рішення про доцільність приєднання України до «Аталанти» Рада нацбезпеки і оборони ухвалила ще в листопаді минулого року. Його затвердив Президент Віктор Ющенко. До відправлення почали готувати бійців спецпідрозділу «Альфа». Далі цього справа не просунулася.

Військовий експерт Центру ім. Разумкова Микола Сунгуровський зауважив, що процедура приєднання до місії не проста, адже це фактично бойова операція, і військові різних країн повинні для початку пройти, так би мовити, сертифікацію на сумісність.

Крім того, за словами експерта, є ще чимало юридичних аспектів. «Я думаю, що з цією метою буде створено спільний український підрозділ. Два роки тому в Україні вже було створено новий вид Збройних Сил – війська спеціальних операцій, а це і є спецоперація», — зазначив Сунгуровський.

На думку експерта, присутність українського підрозділу в операції «Аталанта» є доцільною і потрібною. Уже хоча б з огляду на те, що громадяни України потерпають від піратських нападів доволі часто. За підрахунками експертів, підтримка антипіратської місії ЄС обійдеться українському бюджету приблизно в 30-40 мільйонів гривень на рік.

За матеріалами: Німецька хвиля
 

Читайте также по теме